Erä

Kokoomuksen Sarkomaa vaatii muikkuverkkoja kalastuskiellon piiriin: "Jokainen verkko on norpalle uhka"

Muikkuverkko ei ole kansanedustajan mukaan muita verkkoja vaarattomampi.
Sarkomaa on erityisen huolissaan muikkuverkoista, joita saa nykyisen asetuksen puitteissa käyttää saimaannorpan elinalueilla ympäri vuoden, myös verkkokalastuskiellon aikana.

Kokoomuksen kansanedustaja Sari Sarkomaa vaatii maa- ja metsätalousministeriöltä ja ministeri Jari Lepältä toimiin erittäin uhanalaisen saimaannorpan suojelun tehostamiseksi.

Sarkomaa on erityisen huolissaan muikkuverkoista, joita saa nykyisin käyttää saimaannorpan elinalueilla ympäri vuoden, myös verkkokalastuskiellon aikana.

"Nykyisen asetuksen voimassaolon aikana on Metsähallituksen tietoon tullut yhteensä 14 verkkokuolemaa, joista viidessä on ollut kyseessä muikkuverkko. Tämä tarkoittaa sitä, että yli kolmannes on juuri muikkuverkoista johtuvia kuolemia. Aivan jokainen verkko on norpalle uhka, muikkuverkko ei ole muita vaarattomampi", Sarkomaa sanoo tiedotteessa.

Nykyistä verkkokalastuskieltoa koskevaa asetusta valmistellut työryhmä ehdotti mietinnössään, että kalastuskieltoa tulisi tarkistaa, mikäli muikkuverkkojen havaitaan aiheuttavan kuolleisuutta. Sarkomaa esittääkin, että työryhmä kutsuttaisiin pikaisesti koolle valmistelemaan seuraavaa asetusta.

”Seuraavan asetuksen valmistelussa muikkuverkkojen vaarallisuus on otettava huomioon ja myös muikkuverkkojen käyttö tulee kieltää keväisen verkkokalastuskiellon voimassaoloaikana”, kansanedustaja vaatii.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Moona valloittaa Norppaliven: Pullervoksi luultu yksilö paljastui uudeksi tulokkaaksi

Saimaannorpan kuutteja löytyi alkukevään laskennassa 63 – määrä voi vielä kasvaa

Video: Valtava karppi ei jäänyt vain kalavaleeksi, mutta oli punnittavaksi liian vikkelä