Erä

Munuais- ja maksaliitto muistuttaa: Poimi vain sieniä, jotka tunnet

Kokenutkin sienestäjä voi erehtyä ja kerätä koriinsa myrkyllisiä sieniä.
Kari Salonen
Suomessa tavallisin maksavaurion aiheuttava sieni on valkokärpässieni.

Munuais- ja maksaliitto muistuttaa, että sienimetsässä kannattaa olla tarkkana. Suomen metsistä löytyy myrkyllisiä sieniä, vaikka vakavat myrkytykset ovat harvinaisia. Myrkkysienet voivat aiheuttaa maksa- ja munuaisvaurioita. Metsässä onki syytä poimia vain sieniä, jotka tunnistaa varmasti, liitto painottaa.

Kokenutkin sienestäjä voi joskus erehtyä, tai lapsi maistaa pihalta löytynyttä sientä, joka onkin myrkyllinen. Pelkkä maistaminen aiheuttaa harvoin vakavia oireita, eikä pihapiiristä löytyneen sienen maistelusta ole useimmiten haittaa edes pienille lapsille. Vakavissa myrkytyksissä kyse on aina ollut kyse siitä, että sientä on syöty aterialla.

Suomessa tavallisin maksavaurion aiheuttava sieni on valkokärpässieni. Muita erityisen myrkyllisiä sieniä ovat muun muassa suippumyrkkyseitikki, kavalakärpässieni ja myrkkynääpikkä. Korvasieni on raakana myrkyllinen, mutta oikein käsiteltynä syötävä.

Jos epäilee sienimyrkytystä, on sienen tunnistaminen tärkeää mahdollisen hoidon valitsemiseksi. Tuntomerkkien lisäksi on hyvä miettiä, millaisesta kasvupaikasta sieni on poimittu. Myrkytystietokeskus vastaa ympäri vuorokauden äkillisten sienimyrkytysten ehkäisyyn ja hoitoon liittyviin kysymyksiin numerossa 09 471 977. Jos myrkyllisiä sieniä on syöty ruoaksi, on syytä hakeutua sairaalaan hoidontarpeen arviointiin ja seurantaan. Mahdollisimman nopeasti nautittu lääkehiili estää myrkkyjen imeytymistä.

Sienimyrkytyksen oireet ilmenevät sienestä riippuen vajaan tunnin tai vasta usean vuorokauden kuluessa. Ensimmäisiä oireita voivat olla pahoinvointi, oksentelu, vatsakipu ja ripuli. Hermostoon vaikuttavat sienet voivat aiheuttaa huimausta, päänsärkyä, sekavuutta ja harhoja sekä vakavissa tapauksissa jopa tajuttomuutta. Alkuoireet voivat kuitenkin olla myös huomaamattomia.

Vakava myrkytys voi johtaa maksavaurioon, mutta myrkyllinen sieni voi vahingoittaa myös munuaisia. Myrkytys johtaa harvoin maksansiirtoon, mutta vuosittain hoidossa on maksavaurion vuoksi jokunen sienimyrkytyksen saanut. Sienen aiheuttama äkillinen munuaisvaurio voi johtaa dialyysihoidon tarpeeseen, mutta vain reilulle kymmenesosalle jää akuuttivaiheen jälkeen krooninen munuaisten vajaatoiminta.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Ilmastonmuutos voi heikentää puiden ja sienten suhteita ja siten vähentää hiilivarastoja

Punaiset maljat ja röpelöiset korvasienet kuuluvat kevääseen

Aarre: Käävät ovat kaksijakoisia eliöitä – Niillä on tärkeä rooli ekosysteemissä, mutta toisaalta ne ovat pahoja tuholaisia