LUE NÄKÖISLEHTI: Postin lakon vuoksi kaikki MT:n artikkelit ja näköislehti luettavissa vapaasti
Erä

Ministeriö esittää: Ankerias rauhoitetaan neljäksi kuukaudeksi

Ministeriön esityksen mukaan kalastus kiellettäisiin lokakuun alusta tammikuun loppuun.
Johannes Tervo
Ankeriasta pyydetään Suomessa pääasiassa vapaa-ajankalastuksessa. Puolet yhteensä noin 10 000–12 000 kilon vuosisaalista saadaan merialueelta ja puolet sisävesiltä.

Maa- ja metsätalousministeriö esittää, että erittäin uhanalaiseksi luokitellun ankeriaan kalastus kiellettäisiin Suomessa kokonaan neljäksi kuukaudeksi.

Ministeriön esityksen mukaan kalastus kiellettäisiin lokakuun alusta tammikuun loppuun.

Asetusmuutoksella pantaisiin toimeen EU-asetuksessa ankeriaan suojaksi säädetty velvoite, jonka mukaan ankeriaan kaupallinen kalastus tulee kieltää merialueella vähintään kolmen perättäisen kuukauden ajaksi. Ministeriön esityksen mukainen Suomen asettama kalastuskielto olisi kuukauden pidempi kuin vähimmäisvaatimus, ja se koskisi myös vapaa-ajan kalastusta sekä sisämaassa tapahtuvaa pyyntiä.

Ankeriasta pyydetään Suomessa pääasiassa vapaa-ajankalastuksessa. Puolet yhteensä noin 10 000–12 000 kilon vuosisaalista saadaan merialueelta ja puolet sisävesiltä. Ankeriaan kaupallista kalastusta ei sisävesillä ole juurikaan, ja merialueella saalis on viime vuosina ollut vain noin 1 000 kiloa vuodessa.

Ministeriö on lähettänyt asiaa koskevan asetusluonnoksen lausuntokierrokselle. Lausuntoja asiasta voi antaa 21. syyskuuta saakka.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Ministeriö: 700 euron perustulo vähentäisi köyhyyttä – työnteon kannattavuus ei kuitenkaan lisääntyisi

EU hillitsemään salakalastusta Itämerellä – Kolmasosa lohesta on raportoitu taimenena

81 500 ankeriasta lennätettiin Suomeen – Euroopan romahtaneita ankeriaskantoja yritetään kohentaa istutuksilla