Erä

Pimeänäkölaitteiden salliminen tehostaisi villisikajahtia

Tällä hetkellä kaikista saaliiksi saaduista villisioista ei lähetetä näytteitä ASF:n varalta Eviraan.
Jukka Pasonen

"Nykyisin metsästyslain kieltämät pimeänäkölaitteet tulisi sallia villisian metsästyksessä, esitti Suomen Metsästäjäliiton Kymen piirin toiminnanjohtaja Erkki Pentinniemi viime viikon keskiviikkona Virolahdella Afrikkalainen sikarutto (ASF) -seminaarissa.

”Pimeänäkölaitteiden avulla jahtia olisi mahdollista tehostaa, sillä siat liikkuvat eniten öisin.”

Pentinniemen mielestä kiinteiden valojen salliminen villisikojen ruokintapaikoilla oli askel oikeaan suuntaan.

”Mutta villisiat ovat oppineet välttämään ruokintapaikkoja, missä on valo. Siitäkin huolimatta, että käytössä on vihreitä keinovaloja, joita eläinten ei pitäisi juuri havaita.”

Seminaariin osallistunut maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio suhtautui myönteisesti esitykseen mutta totesi, että ei uskalla luvata asian suhteen mitään.

Tällä hetkellä kaikista saaliiksi saaduista villisioista ei lähetetä Afrikkalaisen sikaruton varalta näytteitä Eviraan.

Oma riista -palvelun mukaan villisikoja on ammuttu tähän mennessä vuotta yli 580 eläintä. Eviran tilastoon on kirjattu elokuun loppuun mennessä 399 näytettä.

Eniten villisikoja on ammuttu Kaakkois-Suomessa ja Itä-Uudellamaalla.

Evira maksaa yhdestä villisiasta lähetetyistä näytteistä 40 euron palkkion. Vaihtoehtona rahakorvaukselle metsästäjä voi lähettää trikiininäytteet tutkittavaksi korvauksetta.

Naarasvillisioista maksetaan 60 euron lisäpalkkio, kun kohtunäyte on mukana.

Kaikista maastosta kuolleina löydetyistä, sairaista tai kolarissa olleista villisioista on tärkeää ilmoittaa viipymättä kunnaneläinlääkärille tai läänineläinlääkärille. Näistä ilmoituksista Evira maksaa sadan euron palkkion.

Eviran palkkioiden lisäksi Suomen Sikayrittäjät maksavat 90 euroa toiminta-avustusta metsästysseuroille jokaisesta saaliiksi saadusta villisiasta, josta on lähetetty Eviraan näytteet.

Sikayrittäjien toiminnanjohtaja Ari Berg kertoi, että avustusta on maksettu vähintään kerran 250 metsästysseuralle. Parhaimmat seurat ovat saaneet yli 30 eläimestä avustuksen.

Lue lisää

Peuratihentymäalueille myönnetystä poikkeusluvasta valitettiin hallinto-oikeuteen – valituksessa vaaditaan päätöksen kumoamista ja täytäntöönpanon keskeyttämistä

Villisika pidetty kurissa

Yli 600 villisiasta on lähetetty Ruokavirastolle näytteet tutkittavaksi afrikkalaisen sikaruton varalta – määrä noussee tuhanteen tänä vuonna

Kauriit ja kettu levittäytyvät laajemmalle, norppa kärsii – ilmastonmuutos ei koettele Suomen riistaeläimiä tasapuolisesti – lämpöstressikin mainitaan