Erä

Juha Kotirannan Saara-koira kuoli susien hyökkäyksessä: "Kyllähän se oli tosi kova paikka"

Viimeisen henkäyksensä Saara veti Norinkylässä Teuvan puolella.
Juha Kotiranta
Tällainen Saara oli pentuna.

Kurikkalaisen Juha Kotirannan Saara-koira kuoli susien hyökkäyksessä viime keskiviikkona iltapäivällä.

Kotiranta kertoo Maaseudun Tulevaisuudelle, hänen poikansa oli tuolloin lähtenyt treenaamaan dreeveri-Saaraa jänismetsälle. Tuolloin koira ottikin eräältä pellolta kaksi kaurista ajoon, eikä poika saanut koiraa kiinni. Pian kauriit olivat jo kääntymässä takaisin lähtösuuntaansa.

"Yhtäkkiä ajohaukku lakkasi. Koiran tutkapanta näytti olevan paikallaan kymmenen sekunnin ajan. Sitten sieltä kuului kuolinparkaisu", Kotiranta kertaa keskiviikon tapahtumia.

Pian tämän jälkeen Kotirannan poika soitti isälleen, ja totesi, että koira on luultavasti kuollut.

"Hän sanoi heti, että tuollaista ääntä ei eläin päästä muuten kuin silloin, kun se tapetaan", Kotiranta muistelee poikansa sanoja.

Hyökkäyksen jälkeen sudet raahasivat Saaraa 300–400 metriä.

Kotirannan mukaan maastossa oli jäljet useammasta isosta sudesta. Susien tarkkaa lukumäärää on Kurikan petoyhdyshenkilönäkin toimivan Kotirannan mukaan mahdoton sanoa, sillä sulan maan aikana susien määrää jäljistä on vaikea sanoa varmaksi.

Kotiranta on sataprosenttisen varma siitä, että Saaran kimppuun hyökkäsivät juuri sudet.

"Ei edes mahdollisuutta ole muuhun, ei todellakaan", hän sanoo painokkaasti.

Tapahtumapaikalla kävi Kotirannan mukaan useampi SRVA-henkilö. Näin ollen arvio sudesta ei ole vain Kotirannan varassa. Myös eläinlääkäri vahvisti tappajan sudeksi.

Vastaavanlaisia hyökkäyksiä ei ole Kotirannan kohdalle aiemmin sattunut. Hän lisää, että Saara oli luultavasti ensimmäinen koira, joka kuoli kyseisten susien reviirillä.

Viimeisen henkäyksensä 1,5 vuoden ikäinen Saara veti Norinkylässä Teuvan puolella. Omistajansa mukaan se oli metsästyskoirana parhaassa opetusiässä. Koiran kehityskaari oli hänen mukaansa valtavan nopea.

"Erittäin mieluinen koira. Todella hyväluontoinen, kiltti koira", Kotiranta kuvailee.

Erityisen paljon Saaran kanssa oli tekemisissä Kotirannan poika ja hänen tyttärensä.

"Kyllähän se näille lapsenlapsille oli tosi kova paikka", hän sanoo.

Kotiranta kritisoi voimakkaasti Luonnonvarakeskuksen virallisia susien kanta-arvioita.

"Kaikki, jotka vähänkään ovat metsästyksen kanssa tekemisissä, tajuavat, että tällaiset Luken antamat lukemat ovat täyttä feikkiä. Senhän nyt tajuavat mummotkin", hän jyrähtää.

Ainoa mahdollisuus susiongelman ratkaisuun onkin hänen mielestään se, että susia ruvettaisiin metsästämään. Vähintäänkin kyseeseen pitäisi tulla kannanhoidollinen metsästys.

"Se minua oikeasti huolestuttaa, kun siellä yhden kerran on se pieni mukula näiden raadeltavana. Katsotaan sitten, mitä ovat mieltä sellaiset, jotka nyt ovat sanoneet, ettei susi ihmiselle mitään tee", Kotiranta sanoo.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Tutkijat tekivät yllättävän havainnon: Kakkostyypin diabetes on yleisempi miehillä, joilla on koira

Metsästäjäliitto: Lyijyn käyttökielto on perusteltu kosteikoilla, missä on näkyvää vettä – turvepohjaiset metsät pitäisi jättää kiellon ulkopuolelle

Video: "Ei varmasti jaksa kukaan metsästää, jos ei koskaan saa saalista – silti 95 prosenttia on sitä kaikkea muuta"