Suomi on seuraamassa Ruotsin esimerkkiä: Ensi kaudella dreevereilläkin voi ajaa peuroja ja kauriita - Erä - Maaseudun Tulevaisuus
Erä

Suomi on seuraamassa Ruotsin esimerkkiä: Ensi kaudella dreevereilläkin voi ajaa peuroja ja kauriita

Muutoksella pyritään siihen, että metsästyksen pariin saataisiin uusia harrastajia. Toisaalta muutos on yksi lisätoimi valkohäntäpeuran kannan hallintaan.
Jos ministeriön suunnitelmat toteutuvat, hirvieläimiä voi jatkossa ajaa aiempaa useampirotuisella koiralla.

Hirvieläimiä ajavien koirien säkäkorkeusraja on nousemassa tulevaisuudessa. Säkäkorkeusrajaa ollaan nostamassa metsästysasetuksen muutoksella, niin että myös dreevereillä voi tulevaisuudessa ajaa esimerkiksi peuroja ja kauriita. Muutoksen on tarkoitus astua voimaan ensi metsästyskaudella.

Tällä hetkellä ajavan koiran metsästysasetuksella säädetty suurin säkäkorkeus on 28 senttimetriä.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän (kesk.) erityisavustaja Teppo Säkkinen sanoo Maaseudun Tulevaisuudelle, että säkäkorkeuden nostamisella Suomi seuraisi Ruotsin esimerkkiä, sillä länsinaapurissamme dreevereillä voi jo nyt ajaa hirvieläimiä.

Säkkinen huomauttaa, että dreeveri on ajokoirarotu, joka on jalostettu nimenomaan metsästyskäyttöön. Erityisavustajan mukaan raja on tarkoitus vetää nimenomaan dreevereihin, eikä ministeriössä ole aikeita ottaa mukaan muita rotuja.

"Sillä on kuitenkin eettiset perusteet, minkä takia siinä raja on. Hirvieläimiä ei voi olla ajattamassa kauhean isoja koiria, että niitä ei juoksuteta aivan läkähdyksiin", erityisavustaja perustelee säkäkorkeuden noston rajaamista dreevereihin.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) toteaa, että nykyisin sallitut ajokoirarodut palvelevat metsästäjää hyvin, mutta uupuvat helposti lumisessa ja vaihtelevassa maastossa.

Myös länsinaapurissamme Ruotsissa raja on vedetty nimenomaan dreevereihin. Toisin sanoen sitä suuremmilla koirilla ei ole luvallista ajaa hirvieläimiä.

Muutoksella pyritään Säkkisen mukaan siihen, että metsästyksen pariin saataisiin uusia harrastajia. Toisaalta muutos on hänen mukaansa yksi lisätoimi valkohäntäpeuran kannan hallintaan.

Metsästysasetus, johon dreeveriasiakin sisältyy, valmistellaan loppuvuoden aikana. Sen jälkeen asetus lähtee lausuntokierrokselle.

Juttua päivitetty 19.11. kello 17.06: Lisätty ministeri Jari Lepän kommentit.

Lue lisää

Leppä: Suomi sai mitä haki ja Marin hoiti neuvottelut hyvin

MTK:n ilmastotiekartassa lähdetään ruokavalion muuttamisen sijaan maaperä edellä – "Tehtiin miten tahansa niin maaperän päästöjä täytyy vähentää"

Kansalta selvä viesti "hanhinyrkille"

Matkustus ilman rajoituksia sallitaan 17 uuteen maahan – thaimaalaisten marjanpoimijoiden maahanpääsy riippuu nyt lähtömaasta