Erä

"Valkoposkihanhia voidaan syöttää kunhan saadaan täysi korvaus" – MTK:n valtuuskunta arvosteli metsästyksen rajoituksia ja eläinvahinkojen korvauksia

Suden syömästä metsästyskoirasta saa paremman hyvityksen kuin tuotantoeläimestä, Kari Pennanen hämmästeli Kennelliiton onnistunutta edunvalvontaa.
Lari Lievonen
Valkoposkihanhet ovat paikoin aiheuttaneet mittavia vahinkoja kasvinviljelytiloille ruokaillessaan pelloilla.

Metsästys ja sen rajoittaminen puhuttivat MTK:n valtuuskunnan syyskokouksessa.

”Kun EU-komissio esittää rajoituksia sudelle, karhulle ja ilvekselle, se estää metsästyksen pahimmillaan meillä täällä Suomessa. Jos pedot eivät uhkaa viherpiipertäjien omaa henkeä, eihän meillä muilla ole väliä”, täräytti Sirkka Savukari Itä-Suomesta.

Savukari kehuu naakan siirtämistä metsästyksenalaiseksi. Se ei kuitenkaan hänen mielestään riitä. ”Vielä ovat valkoposkihanhet, valtavat kurkilaumat ja valkeat joutsenkarjat pelloilla.”

Pohjoisessa petokantojen säätely on hidasta, sanoi Timo Jumisko Yhteismetsät-hoitokunnasta.

”Kahtena vuonna on saatu kahdeksan ahman kaatolupaa. Sillä on pieni vaikutus, muttei sitä vaikutusta mitä odotetaan.”

Myös valkohäntäpeurakannan rajoittaminen nostettiin esiin useissa puheenvuoroissa.

Peto- ja haittaeläinvahingoista maksettavien korvauksien riittävyys nousi myös esiin. Jos meriittejä saanut metsästyskoira koira jää suden suuhun, korvaukset nousevat korkeammaksi kuin jos saaliina olisi ollut tuotantoeläin.

”Kennelliitto on ajanut asiansa hyvin, entä MTK?” kysyi Kari Pennanen Pohjois-Karjalasta.

Savukari huomautti, että hirvituhojen korvauksessa ei riitä ainoastaan uusien taimien korvaus, vaan korvausta pitäisi saada myös kasvuston laadun alenemisesta. Kasvinviljelytiloilla on oltu suopeita syöttämään valkoposkihanhia pelloilla – kunhan siitä saadaan täysi korvaus, Pennanen sanoi.

Riistan saamista suomalaisten ruokapöytiin haluttiin myös helpottaa. Voisivatko teurastamot ottaa helpommin ja pienemmällä byrokratialla vastaan riistalihaa, Savukari pohti.

Myös erilliset riistateurastamot nousivat esiin.

”Englannissa jokainen jolla on meikäläinen metsästyskortti saa viedä riistateurastamolle lihaa. Ei niin, että metsästäjä joutuu ensin tarkistuttamaan sen.”

Lue lisää