Erä

Tutkimus: Saalistajan pelko saa metsämyyrät lisääntymään vauhdilla – poikueiden koko kasvaa puolella

Jo toisen käden pelko on ilmeisesti riittävä syy naaraille vauhdittaa lisääntymistä.
Jyväskylän yliopisto
Naarasmyyrät voivat lisätä poikuekokoaan parittelemalla useamman kerran, jolloin niiden munasarjoista vapautuu useampi munasolu ja poikueko kasvaa.

Jyväskylän yliopiston ja hollantilaisen Wageningen yliopiston tekemässä tutkimuksessa on selvinnyt, että metsämyyränaaraat alkavat tehdä 50 prosenttia suurempia poikueita, jos niiden reviirille on levitetty lumikon nähneen metsämyyräkoiraan hajua.

Varoitusferomonin olemassaolosta laboratoriohiirillä ja -rotilla on tiedetty jo pitkään, mutta niiden ekologinen merkitys näyttää avautuvan vasta nyt.

"Toisen käden pelko on ilmeisesti riittävä syy naaraille satsata lisääntymiseen ja kasvattaa poikuekokoa", tutkimukseen osallistunut Marko Haapakoski Jyväskylän yliopiston bio- ja ympäristötieteiden laitokselta kertoo tiedotteessa.

Miksi näin sitten käy, kun yhtä odotettu tulos olisi saattanut olla lisääntymisestä luopuminen?

Haapakosken mukaan kyse on siitä, että saaliiksi jäämisen riskin kasvaessa myyrän kannattaa panostaa nopeaan lisääntymiseen.

"Kun petoja on ympärillä paljon, laskee oma mahdollisuus säilyä hengissä ja toisen onnistuneen poikueen saamisen todennäköisyys on pieni", hän valaisee.

Naarasmyyrät voivat lisätä poikuekokoaan parittelemalla useamman kerran, jolloin niiden munasarjoista vapautuu useampi munasolu ja poikueko kasvaa.

Tutkimus on julkaistu Nature-tiedelehdessä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Hyviä uutisia metsänomistajille: Myyräkannat paikoin romahtaneet ja taimituhojen riski pieni

Myyräkuumetta on tänäkin vuonna syytä varoa, vaikka myyräkannat ovat nyt pieniä

Tiesitkö? Metsämyyrä on Suomen yleisin nisäkäs