Erä

Tutkimus: Metsästysmatkoja tekeviä suomalaisia metsästäjiä ei voi niputtaa yhdeksi yhtenäiseksi ryhmäksi

Helppous tai yltäkylläisyys saaliin suhteen ei kiinnosta metsästäjiä.
Lari Lievonen
Jarno Sunin väitöstutkimus metsästysmatkailusta tarkastettiin runsas kaksi viikkoa sitten Itä-Suomen yliopistossa.

Etenkin Afrikkaan suuntautuvasta metsästysmatkailusta on keskusteltu vilkkaasti viime päivinä. Kiinnostuksen herätti neljän suomalaisen turistin kuolema lento-onnettomuudessa Zimbabwessa viime perjantaina. Miesten on kerrottu olleen metsästysmatkalla.

Vain runsas kaksi viikkoa sitten Jarno Suni väitteli Itä-Suomen yliopistosta matkailun markkinoinnin ja johtamisen alalta aiheenaan suomalaiset metsästäjät ja metsästysmatkailu.

Metsästysmatkailijoita ja heidän käyttäytymistään asiakkaina ei ole juuri tutkittu Suomessa eikä ulkomailla.

Yksi tutkimuksen havainnoista oli, että suomalaisia metsästäjiä ei voi niputtaa yhdeksi yhtenäiseksi ryhmäksi metsästysmatkailun motivaatioiden suhteen.

"Ulkomaille lähdetään muun muassa hakemaan uusia kokemuksia ja maisemia, tavoittelemaan erilaisia saaliseläimiä, oppimaan muista metsästyskulttuureista sekä metsästystavoista, rentoutumaan ja tutustumaan uusiin ihmisiin. Metsästäjästä riippuen matkan tavoitteet ja lähdön syyt vaihtelevat. "

Tavanomaisessa metsästyksessä metsästäjiä kiinnostavat luonnosta nauttiminen sekä metsästys koiran kanssa.

Suni hankki tutkimusaineistoa sekä haastattelemalla metsästysmatkoilla käyneitä suomalaisia metsästäjiä että verkkokyselyillä.

Koska haastattelujen perusteella metsästäjien välillä havaittiin enemmän eroavaisuuksia kuin samankaltaisuuksia, on johtopäätöksiä syytä tarkastella alustavina.

Yksi haastattelujen perusteella tehdyistä johtopäätöksistä oli esimerkiksi, että pelkästään villien eläinten metsästys näytti olevan tärkeämpää niille metsästäjille, joilla oli mahdollisuus käydä kotimaassa jahdissa kuin niille, joilla tätä mahdollisuutta ei ollut.

Tutkimuksen haastatteluissa sivuttiin myös riistan tarhausta ja tarhatun riistan metsästystä metsästysmatkalla. Isoilla riistatarhoilla metsästys hyväksyttiin, mutta kasvatettujen eläinten metsästämiseen pienillä metsästysalueilla suhtauduttiin epäillen.

"Metsästäjät eivät arvosta helppoutta ja yltäkylläisyyttä, mitä tulee riistan ampumiseen tai saaliin määrään. Se on harhaluulo, johon jotkut metsästysmatkapalveluita tarjoavat yrittäjät uskovat", kirjoittaa Suni.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Maitoa loiskahti Afrikkaan

Tieto on uusi maatalouden kulta – tuottajien pitäisi itse hallita ja myydä sitä

Essee: Kasvuihme Etiopia pyyhki kärpäset naamaltaan