Erä

Ilomantsin törkeän metsästysrikoksen esitutkinta päätökseen: Miehet rakensivat karhunmetsästyksessä käytetyn haaskan toisen maille ilman lupaa

Tapaus etenee syyteharkintaan Itä-Suomen syyttäjänvirastoon.
Lari Lievonen
Esitutkinnan perusteella poliisi epäilee, että karhun metsästyksessä on käytetty laitonta ravintohoukutinta eli haaskaa.

Itä-Suomen poliisi kertoo, että se on saanut valmiiksi elokuussa aivan metsästyskauden alussa Ilomantsissa tehdyn epäillyn törkeän metsästysrikoksen esitutkinnan. Seuraavaksi tapaus etenee syyteharkintaan Itä-Suomen syyttäjänvirastoon.

Esitutkinnan perusteella poliisi epäilee, että karhun metsästyksessä on käytetty laitonta ravintohoukutinta eli haaskaa. Haaska oli rakennettu aiemmin saman kesän aikana sivullisen maanomistajan omistamalle maalle ilman maanomistajan lupaa.

Toisen maalle asetetun haaskan osalta tapausta on tutkittu hallinnan loukkaus -rikosnimikkeellä. Koska hallinnanloukkaus on asianomistajarikos, eikä maanomistajalla ole asiassa rangaistusvaatimusta, hallinnan loukkaus ei kuitenkaan etene syyteharkintaan.

Poliisi voi ottaa asianomistajarikoksen tutkittavakseen vain siinä tapauksessa, että asianomistaja vaatii rikoksesta epäillylle rangaistusta. Jos asianomistaja peruuttaa rangaistusvaatimuksensa kesken esitutkinnan, poliisi lopettaa tutkinnan.

Rikoksesta epäiltyinä tapauksessa on kaksi metsästykseen osallistunutta miestä. Liperiläinen 42-vuotias mies ampui karhun ja kangasniemeläinen 41-vuotias mies puolestaan toimi metsästyksenjohtajana. Esitutkinnan perusteella molemmat miehet ovat osallistuneet haaskan rakentamiseen ja ylläpitämiseen.

Esitutkinnassa saatujen tietojen perusteella poliisi epäilee, että miehet saivat haaskan lähelle asennetun riistakameran avulla tiedon karhusta kaatopäivänä jo varhain aamuyöllä. Tämän jälkeen karhua jäljestettiin koirien avulla kauemmas laittomasta haaskasta, jossa karhu lopulta ammuttiin. Etäisyyttä karhun ampumapaikan ja haaskan välillä oli vajaa kaksi kilometriä.

Lue lisää:

Poliisi tutkii: Karhua metsästettiin haaskalla Ilomantsissa

Lue lisää

Lukijalta: "Ministeriö vastuussa karhuista pienpetoraudoissa"

Lieksan loukkaantunut emokarhu lopetetaan

Ministeriö vastuussa karhuista pienpetoraudoissa

Pyyntirauta jalassa nilkuttava karhu aiotaan nukuttaa Joensuussa – jos neljän pennun emon pelastaminen ei onnistu, kohtalona on lopettaminen