POSTIN LAKKO: MT:n artikkelit ja näköislehti nyt kaikkien luettavissa ilmaiseksi – näköislehteen pääset tästä
Erä

Lakiuudistus pakotti sisävesien kalastajat rekisteriin – tilastoitu kuhasaalis pomppasi

Muikku on edelleen sisävesien ammattikalastuksen tärkein saaliskala.
Pentti Vänskä
Kuhan merkitys on noussut kaupallisessa sisävesikalastuksessa. Se oli viime vuonna arvossa mitattuna toiseksi tärkein saalislaji.

Tuoreen tilaston perusteella näyttäisi siltä, että viime vuonna Suomen järvistä nousi ennätyksellisen suuri kaupallinen kalansaalis.

Kalaa nousi 6,5 miljoonaa kiloa. Saaliin arvo oli 15,3 miljoonaa euroa.

Ennätys voi olla kuitenkin näennäinen, sillä aiemmin saalista ei ole tilastoitu yhtä kattavasti kuin viime vuodesta alkaen.

Luonnonvarakeskus Luke on julkaissut tänään vuosien 2016 ja 2017 sisävesien ammattikalastuksen tilastot. Kyseessä ovat ensimmäiset vuoden 2016 kalastuslain uudistuksen jälkeiset luvut.

Lakiuudistus velvoitti kaikki kaupallisesti kalaa sisävesiltä pyytävät kalastajat rekisteröitymään ja pitämään kirjaa saaliista.

"Aiemmin osa saaliista jäi tilastoimatta, sillä kaupallisista kalastajista ei ollut kattavaa rekisteriä, ja monien satunnaisesti kalaa ja rapuja myyvien saaliit jäivät tilastoaineiston ulkopuolelle", yliaktuaari Mika Rahikainen selittää Luken tiedotteessa.

Lakiuudistukseen asti sivutoimisten sisävesikalastajien rekisteröityminen oli vapaaehtoista. Nyt sisävesien ammattikalastajia on rekisterissä 1 766, kun ennen lakiuudistusta määrä oli noin 400. Suuri osa rekisteröityneistä kalastajista ei Luken mukaan kalasta lainkaan tai heidän saaliinsa jää hyvin pieneksi.

Sisävesien kalansaaliin arvosta kolme neljäsosaa on muikkua ja kuhaa. Muikkua oli viime vuonna puolet saaliin määrästä ja yli 40 prosenttia sen kokonaisarosta.

Sisävesien tilastoidun kuhasaaliin arvo melkein kaksinkertaistui vuodesta 2014. Se oli viime vuonna 4,5 miljoonaa euroa. Saaliin määrä kasvoi samassa ajassa 60 prosenttia.

Arvoltaan kolmanneksi tärkein saalislaji on täplärapu.

Särkeä nousi sisävesistä painossa mitattuna enemmän kuin kuhaa, mutta sen arvo on kuhaa vähäisempi.

Hoitokalastuksen kalansaalis pieneni huomattavasti aiemmasta. Vuonna 2014 hoitokalastuksessa pyydettiin 1,7 miljoonaa kiloa, viime vuonna vain 0,7 miljoonaa kiloa.

Uutista korjattu 4.12. klo 8.12. Poistettu virheellinen tieto, että täpläravun saalis olisi ollut kuhasaalista suurempi.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Muikku ja kuha sisävesien arvokkaimmat lajit ammattikalastajille

Tukkujen ja keskusliikkeiden juhlapuheet kotimaiseen kalaan liittyen eivät kohtaa tekoja – kotimaisen kuhan kalastajahinta romahti 30 prosenttia ja tiskille nostetaan virolaista kuhaa

Muikkuvartaat