Erä

Lakimuutos sallii nykyistä painavammat ja leveämmät moottorikelkat – kuskilla oltava T-luokan ajokortti

Ajoneuvolakiin lisätään raskaan moottorikelkan määritelmä. Tällainen moottorikelkka saa kuskeineen painaa enintään 800 kiloa.
Seppo Nykänen
Moottorikelkka painaa 300 kiloa raskasta moottorikelkkaa vähemmän.

Ajoneuvolakimuutoksen jälkeen kelkkailureiteillä saa ajaa nykyistä painavammilla moottorikelkoilla. Niin sanotun raskaan moottorikelkan omamassa eli paino kuljettajineen saa olla enintään 800 kiloa, kuskilla pitää olla T-luokan ajokortti ja kyytiin saa ottaa enintään neljä ihmistä.

Raskailla moottorikelkoilla saa ajaa vain erikseen osoitetuilla reiteillä, jotka on merkitty moottorikelkkailureitti -liikennemerkkiin asennettavalla lisäkilvellä.

Asetusmuutoksen jälkeen moottorikelkka, raskas moottorikelkka ja molempien kelkkojen perävaunut saavat olla kelkkailureitillä olla enintään 1,7 metriä leveitä.

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin (kesk.) kertoo olevansa tyytyväinen sääntelyn kevenemiseen. Moottorikelkkailu on tärkeää muun muassa Lapin matkailulle. Nyt voimaantuleva lakimuutos helpottaa yritysten toimintaa, Berner sanoo ministeriön tiedotteessa.

Valtioneuvosto toimittaa liikenne- ja viestintävaliokunnalle ja ympäristövaliokunnalle selvityksen moottorikelkkailureittien avaamisesta raskaille moottorikelkoille viimeistään toukokuun 2022 loppuun mennessä.

Tasavallan presidentti vahvisti ajoneuvolain, ajokorttilain, maastoliikennelain ja tieliikennelain muutokset 28.12.2018. Lakimuutokset tulevat voimaan 31.12.2018.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Video: Kaveriporukan juhannus kuluu Lapissa pienellä joella, jolla kukaan muu ei kalasta – "Jos joku täältä hauen saa, tarjoan illan Pohjanhovissa"

Nyt ei mennyt putkeen: Valvonta paljasti useita kypärättömiä kelkkailijoita, rekisteröimättömiä kelkkoja ja kännissä ajelua

Erävalvontaan narahti kymmeniä kelkkailijoita urien ulkopuolella, osa liikkeellä ilman lupaa ja yksi humalassa