Erä

Aapeli-myrsky koetteli myös metsän eläimiä – Paimiossa peurat kaivelivat ruokaa kinoksesta

Viime vuosi oli tavanomaista leudompi, mikä suosii peuran levinneisyyttä.
Peurat etsivät ruokaa hangesta Paimiossa.

Aapeli-myrsky toi mukanaan kovia tuulia ja tiheää tuiskua. Kuvassa nähdään, kuinka peurat kaivelevat myrskyssä ruokaa tuulen tuivertamasta hangesta. Kuva on Paimiosta.

Myrsky ja täksi päiväksi kiristyneet pakkaset tarjoavat vaihtelua leutoihin säihin. Joulukuu oli Suomessa yhdestä neljään astetta tavanomaista leudompi.

Myös lunta tuli alkutalvesta niukasti: maan keskiosissa jäätiin paikoin noin puoleen pitkän ajan keskiarvosta. Maan länsiosissa lunta oli kuun lopussa korkeintaan noin 10 senttimetriä.

Viime vuosi suosi peurakantoja, joiden kannat vahvistuvat ilmaston lämmetessä. Luonnonvarakeskuksen mukaan valkohäntäpeurojen kannat ovat kaksinkertaistuneet viimeisen kymmenen vuoden aikana.

Leudossa säässä lämpimänä pysyttely kuluttaa vähemmän energiaa kuin kylmässä. Lumettomasta ja sulasta maasta on lisäksi helpompi löytää ravintoa. Kylmä ja pimeä tammikuu voi tuntua julmalta metsäneläimille, mutta niiden kuolleisuus on Ylen haastatteleman Helsingin yliopiston eläintieteilijä Heidi Kinnusen mukaan korkeinta maaliskuussa. Tässä vaiheessa kesällä ja syksyllä kerätyt rasvavarastot ovat vielä hyvin käytettävissä.

"Talvi on jatkunut pitkään, eläimet ovat kärsineet ja laihtuneet. Vain vahvimmat ja sitkeimmät yksilöt selviävät huhti-toukokuulle ja luonto on siinä mielessä armoton, että heikot yksilöt menehtyvät. Mutta niin sen kuuluu mennä, ja näille kuolleillekin eläimille löytyy luonnonkiertokulussa ottajansa."

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Autoilijan riski törmätä eläimeen on kasvanut Etelä-Suomessa kolmessa vuodessa lähes 50 prosenttia

Miksi peuroja ruokitaan, jos niitä on jo liikaa? Asiantuntija vastaa

Uusi avaus maidontuotannossa: Peurojen maidosta kehitellään kosmetiikkaa