Erä

Poliisi hämmästyi: Moottorisaha ja varustevyö katosivat metsätyömaalta – varkaaksi paljastui ahma

Jäntevä petoeläin pystyy raahaamaan painavankin lastin. Ruokaöljyn tuoksu saattaa herättää ahman kiinnostuksen.
Ahma on haaskansyöjä ja se voi raahata painavaakin lastia mukanaan turvalliseen paikkaan. Moottorisahassa näkyy selviä puremajälkiä

Nurmeksessa asuva Kari Ruutinen oli viime lokakuussa tekemässä harvennushakkuuta metsässään. Työt olivat jääneet kesken maanantaina, joten hän oli jättänyt palstalleen kaksi moottorisahaa ja metsurin varustevyötä.

Kun Ruutinen seuraavana aamuna palasi työmaalle, hän huomasi toisen varustevyön sekä Husqvarnan moottorisahan kadonneen.

”Ajattelin vain, että on tainnut rosvo käydä palstalla”, Ruutinen kertoo.

Hän soitti poliisille ja teki ilmoituksen kadonneista työkaluistaan. Puhelimen toisessa päässä kirjattiin tiedot ylös ja luvattiin ilmoittaa, jos moottorisaha löytyy.

Puhelun loputtua Ruutinen lähti kiertämään hakkuualuetta. Yllättäen hän huomasi maassa nostokoukun. Siinä puun juurella makasi hänen varustevyönsä, jonka nahkaisia ja kumisia osia oli purtu.

”Mietin, että nyt ei ole kyseessä tavallinen rosvo vaan metsäneläin.”

Etsinnöistä huolimatta moottorisaha pysyi kadoksissa, vaikka terän muovinen suojus löytyi noin 50 metrin päästä sahan katoamispaikasta.

Pari viikkoa omituisen katoamistapauksen jälkeen Ruutinen oli edennyt hakkuutöissään pitkälle. Yllättäen hän löysi puun juurelta moottorisahansa pohjapuoli ylöspäin. Sen kahvoissa näkyi selviä puremajälkiä ja yksi osakin oli kadonnut.

”Kahva oli tikattu täyteen hampaanjälkiä.”

Lähistöllä olevista jäljistä Ruutinen päätteli syyllisen olevan joko pieni karhu tai ahma, mutta hän kallistui jälkimmäisen puoleen. Metsämiehenä hän sanoo tunnistavansa kyllä jäljet.

Eläin oli kuljettanut noin seitsenkiloista sahaa 150 metrin matkan.

”Soittelin sitten poliisille, että saha on löytynyt ja rikollinenkin taitaa olla tiedossa. Poliisi ihmetteli, että voiko metsäneläin siirrellä työkaluja.”

Ruutinen on aiemminkin kuullut työkaluja kannelleista ahmoista. Hänen mukaan Pohjois-Karjalassa sijaitsevassa Nurmeksessa liikkuu myös runsaasti ahmoja, hän näkee niiden jälkiä lähes päivittäin.

Ihmisten tavaroita siirtelevät ahmat eivät ole yleisiä, mutta eivät tavattomiakaan, sanoo tutkimusprofessori Ilpo Kojola Luonnonvarakeskuksesta.

Kojolan mukaan ahmalla on tapana irrottaa esimerkiksi susien tappamasta hirvestä pala ja viedä se turvaan.

”Luultavasti moottorisahan öljyssä on ollut jokin haju, joka vetää ahmaa puoleensa”, Kojola arvelee.

Moottorisahan terään saatetaan valella rypsiöljyä, joka voisi hyvinkin houkuttaa ahmaa.

”Myös karhut saattavat olla kiinnostuneita rypsiöljystä ja nuolla sitä. Tiedän tapauksen, jossa karhu on löytänyt rypsiöljykanisterin, rikkonut sen ja latkinut öljyn.”

Ahma on niin jäntevä eläin, että siltä onnistuu Kojolan mukaan raskaankin taakan raahaaminen. Kunhan esineestä saa hampailla sopivan otteen, sitä voi kiskoa hyvin takaperin liikkuen.

Ahmat ovat rauhoitettuja eläimiä, joten ihminen ei ole niille varsinainen uhka. Siksi jotkut yksilöt eivät ehkä osaa pelätä ihmisen hajua.

Kojolan mukaan tänä vuonna ei ole tehty arviota ahmojen määrästä, mutta viime vuoden arvion mukaan Suomessa elää 270–300 yksilöä. Määrä on kaksinkertaistunut kymmenessä vuodessa, vaikka ahma ei lisäänny kovin nopeasti.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Näin pärisevät markkinajohtajien kevyet sahamallit – legendojen veroisia?

Aarre: Näin kulunut ja likainen moottorisaha korjaantuu huollossa – katso video!

Poronhoitoalueella ammuttiin kuluneen talven aikana poikkeusluvilla kahdeksan ahmaa