MMM esittää hirven lisäämistä jousella metsästettävien riistalajien joukkoon - Erä - Maaseudun Tulevaisuus
Erä

MMM esittää hirven lisäämistä jousella metsästettävien riistalajien joukkoon

Hirven metsästyksessä käytetylle jousivälineistölle esitetään lisävaatimuksia. Mielenkiinto jousella metsästykseen on kasvanut.
Markku Vuorikari
Hirven metsästyksessä käytetylle jousivälineistölle esitetään lisävaatimuksia. Esimerkiksi vetovastusvaatimus olisi noin 30 prosenttia suurempi kuin muille jouselle sallituille riistaeläinlajeille asetettu vaatimus.

Maa- ja metsätalousministeriö on lähettänyt lausuntokierrokselle metsästysasetusta koskevan luonnoksen, joka sisältää lisäyksen jousella metsästyksen laajentamiseksi hirveen, tiedottaa Suomen jousimetsästäjäin liitto.

Vuonna 2017 astui Suomessa voimaan edellinen lakimuutos, jossa sallittiin jousella metsästettäväksi hirveä pienemmät sorkkaeläimet; peurat, mufloni sekä villisika.

Kahden ensimmäisen metsästyskauden kokemukset ovat olleet hyvin myönteisiä ja jousella metsästystä kohtaan kasvanut kiinnostus on näkynyt monella tapaa harrastajien määrän samanaikaisesti kasvaessa, todetaan jousimetsästäjien liiton tiedotteessa.

Hirven metsästyksessä käytetylle jousivälineistölle esitetään selkeitä lisävaatimuksia. Jousen vetovastusvaatimus olisi 240 Newtonia eli noin 54 paunaa. Se on noin 30 prosenttia suurempi kuin muille Suomessa jouselle sallituille riistaeläinlajeille asetettu vaatimus.

Asetusesitys määrittelee hirveä metsästettäessä myös ensimmäistä kertaa manner-Suomessa nuolelle vähimmäispainon, joka olisi 30 grammaa. Nuolen leikkaavalle ja kiinteälle kärjelle halkaisijavaatimukseksi esitetään 25 millimetriä.

Suomen Jousimetsästäjäin liiton tekemän selvitystyön perusteella nämä ovat samaa suuruusluokkaa kuin vastaavankokoisten riistaeläinten jousella metsästykseen säädetyt vaatimukset kansainvälisesti.

Vuonna 2017 säädetty, hirveä pienempiä sorkkaeläimiä koskeva, jousella suoritettava ampumakoe kattaisi myös hirven metsästämisen. Ampumakoesuorituksia kirjattiin jo vuoden 2017 aikana yli 1 500 kappaletta, joista läpäistyjä oli yli 1 000.

Jousikokeen läpäisyprosentiksi muodostui yli 70 prosenttia, joka on hieman korkeampi kuin rihlatulla aseella suoritetun hirvikokeen läpäisyprosentti yli 68 prosenttia.

Suomen jousimetsästäjäin liitto puoltaa ministeriön esitystä jousella metsästämisen laajentamisesta hirveen. Liitto tukee jousella metsästäjien koulutusta sekä sähköisellä koulutusmateriaalilla että järjestämällä Jousimetsästyksen perusteet -kursseja yhteistyössä Suomen Metsästäjäliiton kanssa.

Suomen jousimetsästäjäin liitto näkee, että hirven jousella metsästämisen salliminen toisi uusia metsästysharrastajia, uusia hirvenmetsästäjiä, työkaluja varoalueiltaan haastavilla alueilla metsästykseen hirven osalta ja elinkeinomahdollisuuksia myös harvaan asutuille alueille.

Lue lisää

Tiedätkö mikä on kiipeävä puupassi? – eräohjelman kahdeksannessa jaksossa kaadetaan jousella pieniä hirvieläimiä sekä puupassista että maan pinnalta

"Naakat johtavat tilannetta 9–0" – riistakeskus ei antanut lupaa hävittää naakkayhdyskuntaa

Tolkkua metsästys­lain­­säädäntöön

Kirja-arvio: Tietoteos hirvijahdista vähentää riitoja lihoista ja niistä 20-piikkisistä kultamitalisarvista