Erä

Ministeriö korottaisi hirviä ajavien koirien sallittua säkäkorkeutta – myös hirvien jousipyynnin mahdollistava metsästysasetus lähti lausunnolle

Tarkoitus on tuoda uusia koirarotuja ja harrastajia hirvieläinten metsästykseen.
Lari Lievonen
Uudistettu metsästysasetus sallisi säkäkorkeudeltaan 39-senttiset koirat hirvijahtiin. Silloin dreevereitä voisi käyttää ajokoirina.

Maa- ja metsätalousministeriö lähetti lausunnoille luonnoksen metsästysasetuksen muuttamisesta huhtikuusta alkaen.

Asetus sallisi aiempaa korkeampien koirien käytön hirvieläinten metsästyksessä. Aiemman 28 senttimetrin sijaan valkohäntäpeuroja ja muita hirvieläimiä ajavien koirien sallittu säkäkorkeus nousisi 39 senttimetriin.

Muutoksen tarkoituksena olisi tehostaa etenkin voimakkaasti lisääntyneen valkohäntäpeurakannan metsästystä ja tuoda uusia koirarotuja ja harrastajia mukaan hirvieläinten metsästykseen.

Asetus mahdollistaisi jatkossa jousiaseen käytön myös hirvenmetsästyksessä sekä elävänä pyytävän loukun tai muun vastaavan pyyntivälineen käytön villisian metsästyksessä. Villisikakantaa on syytä rajoittaa afrikkalaisen sikaruton (ASF) leviämisen estämiseksi.

"Esitysten tavoitteena on monipuolistaa metsästysharrastusta ja tuoda uusia ihmisiä sen pariin. Esimerkiksi jousi- ja koiraharrastajille esitykset tuovat kiinnostavia uusia mahdollisuuksia metsästää. Menetelmät tuovat myös uusia keinoja riistakantojen hallintaan", maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä sanoo ministeriön tiedotteessa.

Naakka siirrettiin viime elokuun alusta metsästyslain rauhoittamattomien lintujen luetteloon, mutta pesimäaikaan ei sitäkään saa pyydystää kuin poikkeusluvalla. Rauhoitusaika olisi asetusluonnoksen mukaan 1.5.–10.7.

Määräaika lausunnoille on 25.2.

Lue lisää:

MMM esittää hirven lisäämistä jousella metsästettävien riistalajien joukkoon

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Isot eläimet liikkeellä

Video: Näin onnistuu hirvijahti Lapin malliin

Uni-koira kuoli ohikulkijan piittaamattomuuden vuoksi – metsästäjä vetoaa autoilijoihin: "Hiljennä ihmeessä!"