Erä

Tulli kommentoi Kanta-Hämeen susitapausta: Näin sudet on voitu kuljettaa rajan yli Suomeen

Tämänhetkisen tiedon mukaan susien hankkimisesta epäilty nainen on mahdollisesti tuonut eläimet Venäjältä.
Kuvitus: Jarkko Sirkiä
Joskus koiranpentuja on tuotu rajan yli myös huumattuna. Eläimen huumaamista tulliylitarkastaja Heli Lampela pitää mahdollisena myös tässä nimenomaisessa tapauksessa.

MT kertoi keskiviikkona Helsingin poliisilaitoksen tutkivan tapausta, jossa kantahämäläisen naisen epäillään hankkineen susia aikomuksenaan kasvattaa niistä koirasusia. Poliisin mukaan esitutkinnassa on selvinnyt, että eläimet on tuotu Suomeen Venäjältä tai nainen ottanut ne luonnosta.

Tullin valvontaosaston tulliylitarkastaja Heli Lampela kertoo Maaseudun Tulevaisuudelle, että koiria salakuljetetaan melko paljon Suomeen Viron ja muiden Baltian maiden kautta.

"Eli se voi olla Venäjältä, mutta se on tuotu Viroon ja sitä kautta sitten sisäliikenteenä tänne", hän sanoo.

Eläinten osalta tarkastus tehdään aina ensimmäisessä EU-maassa. Näin ollen on siis mahdollista, että tarkastus on jäänyt tekemättä Venäjän ja Viron rajalla.

Lampela huomauttaa, että eläimiä salakuljetetaan rajan yli, eikä esimerkiksi kaikkia rajan ylittäviä ajoneuvoja pystytä tarkastamaan.

"Salakuljetusta esiintyy aivan varmasti sekä Virossa että meillä itärajalla. Siinä mielessä virolaisia kollegoita ei voi millään lailla moittia", hän toteaa.

Tulliylitarkastaja muistuttaa, että mikäli eläimet on tuotu toisesta EU-maasta, ei Tulli valvo niitä lainkaan. Tämän vuoksi Viron ja Suomen välillä liikkuva eläinliikenne ei ole Tullin vastuulla.

Sudet on voitu Lampelan mukaan salakuljettaa rajan yli hyödyntämällä raja-asemien niin sanottuja pikakaistoja, joissa asiakas ei periaatteessa poistu autostaan lainkaan. Pikakaistoilla kuljettaja ainoastaan antaa passinsa rajavartiolaitoksen tarkastettavaksi auton ikkunasta.

"Esimerkiksi näissä tapauksissa Tulli ei välttämättä ole paikalla siellä läheskään joka vuorossa. Äkkiähän siinä koiran, varsinkin pennun piilottaa sinne autoon johonkin, kun niitä ei sillä lailla tyhjennetä läheskään kaikkia", Lampela kertoo.

Joskus koiranpentuja on tuotu rajan yli myös huumattuna. Eläimen huumaamista tulliylitarkastaja pitää mahdollisena myös tässä nimenomaisessa tapauksessa.

"Jos se eläin on siellä ihan hiljaa, niin eihän sitä kukaan sieltä edes huomaa", hän sanoo.

Lampela ei itse muista, että rajan yli olisi koskaan tuotu sutta.

"Luulen, että tullimies suden tunnistaisi", hän uskoo.

Toisaalta ongelmia saattaa aiheutua siitä, onko joku eläin koira vai koirasusi. Tällöin lajin täydellinen varmentaminen rajalla voi olla vaikeaa, ellei jopa mahdotonta.

Kun matkustaja tulee Venäjältä Suomeen oman koiransa kanssa, tarvitaan mikrosiru, terveystodistus tai EU-lemmikeillä EU-lemmikkipassi. Lääkityksistä vaaditaan rabies-rokotus ja ekinokokkilääkitys. Lampela muistuttaa, että lain mukaan lemmikin kanssa maahan tulevan on esitettävä se Tullille.

Tilastoja siitä, miten paljon koiria salakuljetetaan Venäjältä, ei Tullilla ole. Lampelan mukaan vuonna 2017 Tulli tarkasti EU:n ulkopuolelta tulevia koiria yhteensä 18 787 kappaletta. Näistä koirista 446 joko palautettiin lähtömaahan tai lopetettiin. Tulliylitarkastajan karkean arvion mukaan eniten koiria tulee Suomeen juurikin Venäjältä.

Lue lisää:

Poliisi epäilee: Nainen hankki susia – aikoi kasvattaa niistä koirasusia

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Ei näin: Metsästäjä ampui koppelon tieltä – ase ja lintu päätyivät poliisin takavarikkoon

Ministeriö kommentoi EU-tuomioistuimen ratkaisua susiasiassa: "Tiukempi kuin odotettiin, tiukempi kuin julkisasiamiehen ratkaisuehdotus"

Luke kiistää susilukujen rukkaamisen – arvio perustuu suurpetoyhdyshenkilöiden tekemiin havaintoihin, DNA-näytteiden keruuseen sekä pantasusien pantojen lähettämiin tietoihin