Erä

SEY kritisoi suunnitelmia muuttaa metsästyslakia: Jatkossa pyydystetään ja tapetaan luultavasti vääriä eläimiä

SEY huomauttaa, että Ruotsissa kansalaisten vieraslajihavaintoja keräävän palvelun saamista supikoira- ja pesukarhuhavainnoista suuri osa on todettu virheellisiksi
Jaana Kankaanpää
SEY epäilee, etteivät kansalaiset välttämättä osaisi tunnistaa supikoiraa.

Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto (SEY) kritisoi hallituksen suunnitelmia metsästyslainsäädännön muuttamiseksi. SEY:n mukaan muutokset uhkaavat vakavasti eläinten hyvinvointia.

Eduskunnassa käsittelyssä oleva metsästyslain ja vieraslajeja koskevan lain muutos siirtäisi supikoiran, minkin, piisamin, pesukarhun ja rämemajavan riistaeläimistä rauhoittamattomiksi eläimiksi.

SEY:n toiminnanjohtaja, eläinlääkäri Kati Pulli huomauttaa, että haitallisiin vieraslajeihin luokitellut eläimet olisivat jatkossa rauhoittamattomia, joten kuka tahansa saisi tappaa niitä.

"On todennäköistä, että kaikilla pyyntiin osallistuvilla ihmisillä ei olisi riittäviä taitoja pyydystää ja lopettaa eläin siten, että se ei joudu kärsimään turhaan. Tämä on huoli, joka nostetaan esiin myös Suomen riistakeskuksen tuottamassa supikoiran kannanhoitosuunnitelmassa", hän toteaa liiton tiedotteessa.

Ehdotetut lakimuutokset sallisivat myös piisamien pesien tuhoamisen, vaikka pesässä olisi poikasia. Myös poikasten kanssa olevien supikoirien, minkkien, pesukarhujen ja rämemajavien rauhoitusaika on poistumassa.

"Naaraiden tulisi aina olla rauhoitettuja ajanjaksona, kun niillä tyypillisesti on emostaan riippuvaisia poikasia. On eettisesti kestämätöntä jättää pienet poikaset nääntymään hitaasti kuoliaaksi", Pulli kritisoi.

SEY:n näkemyksen mukaan lakimuutoksen seurauksena eläinten pyydystäminen ja tappaminen tulisi suurella todennäköisyydellä kohdistumaan väärien lajien yksilöihin, koska lajintuntemus on heikkoa.

"Maallikoiden lajintuntemuksen heikkoutta tukevat myös Ruotsista saadut tiedot. Siellä kansalaisten vieraslajihavaintoja keräävän palvelun saamista supikoira- ja pesukarhuhavainnoista suuri osa on todettu virheellisiksi", toiminnanjohtaja toteaa.

Lue lisää

Miten karhu saa pyyntiraudat tassuunsa? Ongelman ytimessä on liian avoimessa suojuksessa oleva rauta ja pyyntiaika

Lukijalta: "Ministeriö vastuussa karhuista pienpetoraudoissa"

Ministeriö vastuussa karhuista pienpetoraudoissa

Metsästäjäliitossa on tällä hetkellä 145 000 jäsentä, enemmän kuin koskaan aiemmin – tavoite on nostaa määrä 175 000 jäseneen vuoden 2022 loppuun mennessä