Poliisi lopetti törkeästä eläinsuojelurikoksesta epäillyn koirasusikasvattajan tilalta takavarikoidut yli 30 koiraeläintä - Erä - Maaseudun Tulevaisuus
Erä

Poliisi lopetti törkeästä eläinsuojelurikoksesta epäillyn koirasusikasvattajan tilalta takavarikoidut yli 30 koiraeläintä

Poliisi arvioi, että eläimet, joiden taustasta, luonteesta ja terveydentilasta ei ole varmuutta, eivät ole sellaisia, joita viranomainen voisi luovuttaa eteenpäin.
Petteri Kivimäki
Kuvituskuva Ähtärin eläinpuistosta.

Helsingin poliisin eläimiin liittyvien rikosten tutkintaryhmä on tutkinut vuoden alusta saakka törkeää eläinsuojelurikosta, josta epäillään Kanta-Hämeessä asuvaa koirasusien kasvattajaa. Kokonaisuuden pääepäilty on edelleen tutkintavankeudessa.

Poliisi teki 9.1. kotietsinnän rikoksesta epäillyn omistamalle tilalle. Tuolloin siellä oli 64 koiraeläintä ja lisäksi paljon muita eläimiä.

Läänineläinlääkäri kävi tilalla viime perjantaina ja totesi, että kohteessa oli jäljellä 36 koiraeläintä. Siten noin 30 eläintä on siirtynyt uusiin koteihin.

Tilalla hoidossa olleet eläimet on saatujen ja käytössä olleiden tietojen perusteella palautettu omistajilleen, toteaa tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Anne Hietala Helsingin poliisilaitokselta.

Poliisi takavarikoi viime perjantaina tilalla jäljellä olleet eläimet menettämisseuraamuksen turvaamiseksi. Eläinsuojelulain pykälän 47 mukaan takavarikoitu eläin voidaan heti lopettaa, myydä tai muutoin luovuttaa, jos sen arvo on vähäinen tai jos sen hoidon järjestäminen ei ole mahdollista tai tarkoituksenmukaista.

Poliisi on arvioinut, että eläimet, joiden taustasta, luonteesta ja terveydentilasta ei ole varmuutta, eivät ole sellaisia, joita viranomainen voisi luovuttaa eteenpäin. Koirasudet saattavat olla luonteensa puolesta haastavia eläimiä, väärissä ja tottumattomissa käsissä tai olosuhteissa jopa vaarallisia, todetaan poliisin tiedotteessa.

"Poliisi ei voi ottaa sitä riskiä, että jäljellä olevat eläimet sijoitettaisiin nopeasti uusiin koteihin, joissa ne mahdollisesti tulisivat aiheuttamaan vaaratilanteita."

Helsingin poliisilaitoksen apulaispäällikkö Heikki Kopperoisen määräyksellä maanantaina 28.1. tilalta lopetettiin yli 30 koiraeläintä.

"Mitään muuta vaihtoehtoa ei ollut. Tämä on kaiken kaikkiaan erittäin surullinen tapaus. Poliisin tehtävä on kuitenkin poliisilain mukaan yleisen järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitäminen", Kopperoinen toteaa.Läänineläinlääkärin toimesta pyritään löytämään uudet kodit tilalla vielä olleille kaneille sekä kahdelle koiralle.

Tutkinnassa on selvinnyt, että koirasusikasvattajan tilalla on elänyt myös pääepäillyn 3-vuotias lapsi. Helsingin poliisilaitoksen Rikostutkintayksikön päällikkö, rikosylitarkastaja Jonna Turunen kertoo, että tutkinnassa tullaan selvittämään myös lapsen olosuhteita.

Poliisi epäilee: Nainen hankki susia – aikoi kasvattaa niistä koirasusia

Lue lisää

"Kuolleet ketut oli heitelty tarha-aluetta ympäröivän aidan ulkopuolelle" – Poliisi tutkii kiinalaisomisteisen turkistarhayhtiön tekemisiä sekä Kokkolassa että Uudessakaarlepyyssä

Ovatko nykysutemme rotupuhtaita?

HS: Espoolaista ratsastustallia epäillään eläinsuojelurikkomuksista

Poliisin esitutkintamateriaalin kuvat Konneveden eläintilalta näyttävät karun todellisuuden – hevostilalta löytyi lukuisia silminnähden huonossa kunnossa olevia eläimiä