Erä

Jaktjournalen: Pannoitettava susi putosi helikopteria paetessaan jäihin – eläintä lämmitettiin autossa, missä se puri eläinlääkäriä

Tapaus sattui Taalainmaalla Ruotsissa ruotsalais-norjalaisen Grensevilt-hankkeen pannoituksen yhteydessä.
Pentti Vänskä
Kuvituskuva Luonnonvarakeskuksen käyttämästä nukutuskivääristä.

Viime sunnuntaina Taalainmaalla Ulriksbergin alueella pannoitettiin urossutta. Pannoituksen yhteydessä sattui ja tapahtui, aiheesta uutisoi ruotsalainen Jaktjournalen.

Sudella oli jo nukutusnuoli kropassaan, kun se yritti paeta helikopteria. Pakoyrityksen seurauksena susi tippui veteen.

"Tapahtuma ei ollut dramaattinen. Susi nousi itse ilmeisesti vedestä ylös. En ole kuitenkaan varma yksityiskohdista, koska en itse ollut helikopterissa", kertoo tapahtumista Jaktjournalenille Ruotsin maatalousyliopiston ja Grensevilt-hankkeen tutkija Håkan Sand.

Grensevilt-hankkeen tavoitteena on muun muassa kehittää rajat ylittävää suden, ahman ja hirvikannan hoitoa Ruotsissa ja Norjassa sekä vähentää erilaisia lajeihin liittyviä konflikteja.

Hankkeen vastaava eläinlääkäri Jon Arnemo ei sen paremmin ollut varma, pitikö susi noukkia vedestä vai nousiko se sieltä omin avuin. Vettä tapahtumapaikalla ei Arnemon mukaan ollut paljon.

"Sudet joutuvat pannoituksen yhteydessä aina silloin tällöin veteen. Ne juoksevat jäällä pitkälle ja joskus paikkoihin, missä jää ei kanna."

Tapahtuma-aikaan pakkasta oli 7–10 astetta. Susi oli märkä, joten pannoitusporukka päätti ottaa suden autoon lämmittelemään. Tarkoituksena oli estää suden ruumiinlämmön lasku.

Alimmillaan suden ruumiinlämpö laski alle 35 asteen, kun se normaalisti on 38 astetta.

Susi pannoitettiin autossa. Kun se virkosi, puri se norjalaista eläinlääkäriä.

Nukutetuille susille ei anneta herätettä, vaan niiden virkoamista odotetaan. Virkoamisvaiheessa susi oli ottanut eläinlääkärin kyynärvarren leukoihinsa.

Arnemon mukaan tämän seurauksena eläinlääkärille tuli pieni reikä kyynärvarteen. "Puhuin paikalla olleiden kanssa ja kyseessä ei ollut mikään dramaattinen tilanne."

Vuonna 2010 Ruotsissa hukkui kaksi sutta pannoituksen yhteydessä Hälsinglandissa. Tämän tapauksen jälkeen viranomaiset ovat alkaneet valvoa pannoitusmenettelyä.

Korjattu otsikkoa ja uutista 1.2.2019 klo 7:46 Susi ei pudonnut helikopterista veteen, vaan pakeni helikopteria niin, että joutui veteen. Sekaannus johtui käännösvirheestä.

Jaktjournalenin uutinen aiheesta

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Ministeriö kommentoi EU-tuomioistuimen ratkaisua susiasiassa: "Tiukempi kuin odotettiin, tiukempi kuin julkisasiamiehen ratkaisuehdotus"

Luke kiistää susilukujen rukkaamisen – arvio perustuu suurpetoyhdyshenkilöiden tekemiin havaintoihin, DNA-näytteiden keruuseen sekä pantasusien pantojen lähettämiin tietoihin

Pohjois-Savon sudenpyynnin poikkeuslupiin ratkaisu EU:n tuomioistuimelta – setviminen jatkuu Suomessa