Erä

Tanskassa alkoi villisika-aidan rakentaminen Saksan vastaiselle rajalle

70 kilometriä pitkän aidan pitäisi olla valmis syksyyn mennessä.
Lari Lievonen
Kuvituskuva villisikatarhalta.

Villisika-aidan ja tehostetun metsästyksen ansiosta pystymme pienentämään riskiä ja katkaisemaan tartuntaketjun, joka toisi afrikkalaisen sikaruton (ASF) Tanskaan, totesi Tanskan ympäristö- ja elintarvikeministeri Jakob Elleman-Jensen ruotsalaisen sanomalehti Landin mukaan.

Vuonna 2018 Tanskan sikatalouden viennin arvo oli 4 miljardia euroa. Viennin arvo EU:n ulkopuolisiin maihin oli noin 1,5 miljardia euroa. Jos ASF:ää löytyisi maasta, tarkoittaisi se kaikkien vientimahdollisuuksien sulkeutumista EU:n ulkopuolelle.

Aita Saksan vastaiselle rajalle on yksi useista toimenpiteistä, joilla Tanskan kansankäräjät, eli kansanedustuslaitos yrittää estää taudin tulon maahan. 70 kilometriä pitkän aidan rakentamisesta päätettiin viime vuoden maaliskuussa ja kustannuksiin varattiin noin 16 miljoonaa euroa.

Aita on puolitoista metriä korkea ja se on kaivettu puoli metriä maan sisään. Aidan varrella on 20 porttia.

Muita taudin vastustamistoimenpiteitä ovat esimerkiksi korkeiden sakkojen määrääminen huonosti puhdistetuille eläinkuljetusautoille. Teiden varsien levähdyspaikoilla on viety varoitustauluja, joilla varoitetaan ruokajätteiden heittämisestä maastoon.

Villisian ympärivuorokautista metsästystä on helpotettu ja jahtia tehostettu sekä yksityisillä että valtion mailla.

Venäläisviranomainen ennustaa: ASF leviää tänä vuonna Saksaan ja Ranskaan

MMM: Itärajalle ei tule villisika-aitaa – ei pystyisi estämään villisikojen tuloa Suomeen

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Afrikkalaisen sikaruton riivaamasta Kiinasta ei saa tuoda Suomeen sianlihan murustakaan – "Silti erilaisia lihatuotteita havaitaan jatkuvasti matkustajien matkatavaroista"

Kiinassa kova kysyntä sikojen päille ja sorkille – kokolihojen viennin kasvu voi vaikuttaa tarjontaan Suomessa

Afrikkalainen sikarutto on raivonnut maailman suurimassa sianlihan tuottajamaassa vuoden – "Tauti on levinnyt Kiinassa kulovalkean tavoin ja Kiinan sikatalous on polvillaan"