Erä

Tanskassa alkoi villisika-aidan rakentaminen Saksan vastaiselle rajalle

70 kilometriä pitkän aidan pitäisi olla valmis syksyyn mennessä.
Lari Lievonen
Kuvituskuva villisikatarhalta.

Villisika-aidan ja tehostetun metsästyksen ansiosta pystymme pienentämään riskiä ja katkaisemaan tartuntaketjun, joka toisi afrikkalaisen sikaruton (ASF) Tanskaan, totesi Tanskan ympäristö- ja elintarvikeministeri Jakob Elleman-Jensen ruotsalaisen sanomalehti Landin mukaan.

Vuonna 2018 Tanskan sikatalouden viennin arvo oli 4 miljardia euroa. Viennin arvo EU:n ulkopuolisiin maihin oli noin 1,5 miljardia euroa. Jos ASF:ää löytyisi maasta, tarkoittaisi se kaikkien vientimahdollisuuksien sulkeutumista EU:n ulkopuolelle.

Aita Saksan vastaiselle rajalle on yksi useista toimenpiteistä, joilla Tanskan kansankäräjät, eli kansanedustuslaitos yrittää estää taudin tulon maahan. 70 kilometriä pitkän aidan rakentamisesta päätettiin viime vuoden maaliskuussa ja kustannuksiin varattiin noin 16 miljoonaa euroa.

Aita on puolitoista metriä korkea ja se on kaivettu puoli metriä maan sisään. Aidan varrella on 20 porttia.

Muita taudin vastustamistoimenpiteitä ovat esimerkiksi korkeiden sakkojen määrääminen huonosti puhdistetuille eläinkuljetusautoille. Teiden varsien levähdyspaikoilla on viety varoitustauluja, joilla varoitetaan ruokajätteiden heittämisestä maastoon.

Villisian ympärivuorokautista metsästystä on helpotettu ja jahtia tehostettu sekä yksityisillä että valtion mailla.

Venäläisviranomainen ennustaa: ASF leviää tänä vuonna Saksaan ja Ranskaan

MMM: Itärajalle ei tule villisika-aitaa – ei pystyisi estämään villisikojen tuloa Suomeen

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Viranomaiset, tuottajat ja metsästäjät tekevät laajaa yhteistyötä Afrikkalaisen sikaruton torjumiseksi – hämäränäkölaitteiden käyttämiseen villisian metsästyksessä poikkeuslupia

Venäjällä kaksi uutta ASF-tapausta - toinen Suomen rajan tuntumassa

Mongolialainen makkara levitti afrikkalaista sikaruttoa Venäjälle