Erä

Asiantuntija: Humppilan sudet voivat olla samasta pentueesta – melko pienen matkan päässä havaintopaikasta on vahvistettu lauma

"Jos kaukana susireviireistä alkaa liikkua kaksi sutta, sittenhän se alkaa haiskahtaa parilta."
Sani Rouvali
Saku Rouvali kohtasi kaksi sutta viime viikon torstaina iltapäivällä Humppilassa.

MT kertoi viime viikon perjantaina Saku Rouvalista, joka kohtasi automatkallaan Humppilassa kaksi sutta. Sudet Rouvali kohtasi valtatie 9:n ja valtatie 2:n risteyksessä.

Luonnonvarakeskuksen tutkimusteknikko Antti Härkälä arvioi, että Humppilan sudet saattavat elellä jossain lähiseudulla tai sitten ne ovat tulleet paikalle jostain aivan muualta. Aivan Humppilassa ei kuitenkaan tunneta susilaumaa, jonka osa torstaina nähdyt sudet voisivat olla. Sen sijaan suden näkökulmasta melko lähellä on Härkälän mukaan useampikin lauma.

"Suden näkökulmasta puhutaan siis paristakymmenestä kilometristä. Pöytyän suunnalla on olemassa oleva reviiri, ja Punkalaitumen suunnalla on koko talven ollut merkkejä susikaksikosta", Härkälä kertoo.

Tutkimusteknikko huomauttaa, että sudet ovat todennäköisemmin peräisin jostain lähiseudulta kuin jostain kauempaa.

"Jos susia havaitaan niiden tiedossa olevien reviirien ulkopuolella, on todennäköisempää, että ne ovat jostain lähireviireiltä kuin kauempaa olevilta reviireiltä", hän toteaa.

Mahdollista on toki sekin, että sudet ovat niin sanotusti vaeltavia yksilöitä. Härkälä muistuttaa, että pikkuhiljaa lähestytään jälleen aikaa, jolloin laumojen nuoret sudet irtautuvat laumoistaan.

"Sitten kevättalvella ja keväällä havaitaan tyypillisesti näitä seikkailijoita", Härkälä sanoo.

Tyypillisesti nämä niin sanotut seikkailijasudet kulkevat yksin.

Humppilan kaksi sutta voivat Härkälän mukaan olla myös pari tai sitten kyse on esimerkiksi kahdesta saman pentueen sudesta.

"Silloin tällöin näitä susia, jopa sisaruksia, saattaa kulkea porukassa", hän pohtii.

Tapauksen arviointia hankaloittaa se, että suhteellisen lähellä tapahtumapaikkaa on todistettuja susireviirejä.

"Jos kaukana susireviireistä alkaa liikkua kaksi sutta, sittenhän se alkaa haiskahtaa parilta. Yleensä parin olemassaoloon liittyy se, että siitä tehdään useampia havaintoja ", Härkälä arvioi.

Lue lisää:

Video: Saku Rouvali kohtasi kaksi sutta automatkallaan – "Kun se katsoi ihan suoraan kohti, oli se aika mielenkiintoinen näky"

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Uusvanhat toimet tekevät ilmastoviisaaksi – "Kun alkaa pohtia kasvinviljelytilan ilmastotoimia, kannattaa aloittaa maaperästä"

Viljan toksiinipitoisuudet ovat nousseet viime vuosikymmeninä – tutkija toivoo, että viljelijät kuivaisivat viljan hyvin ja viipymättä

Kulunut kesä oli erityisen rankka öljykasveille – viljoilla vähemmän tuholaisia mutta enemmän tauteja