Erä

Talviseen latvalinnustukseen ei Suomessa ole vielä lupaa myönnetty, vaikka ministeriön päätös sen sallisi

Mikäli mielii talvella metsästämään teeri- ja metsokoiraita, pitää matkustaa Ruotsiin.
Hannu Huttu
Hannu Huttu kulki metsästäjä Juha Möttösen matkassa tammikuussa Ruotsissa.

Vuonna 2014 Suomen maa- ja metsätalousministeriö teki päätöksen, jonka perusteella urosteeren latvalinnustus olisi mahdollista osassa maata kahden viikon ajan tammikuussa.

Latvalinnustuksen sallimisesta päätetään erikseen vuosittain, mutta vielä ei ole lupaa herunut.Mikäli mielii talvella linnustamaan, pitää matkustaa Ruotsiin. Ruotsissa metsojen ja teerien metsästys alkaa 25. päivä elokuuta. Isossa osassa Ruotsia naaraslintujen metsästys päättyy marraskuun puolivälissä. Teeri- ja metsokoiraiden metsästyskausi jatkuu 16. marraskuuta alkaen aina tammikuun loppuun asti.

Latvalinnustajan kannattaa pukeutua lumipukuun, sillä se häivyttää metsästäjän lumiseen maastoon. Metsästys tapahtuu hiihdellen, lintuja etsitään ilman koiraa.

Linnut erottuvat parhaiten kuuraisista ja lumisista puista selkeällä säällä. Kiikarit ovat hyvä apuväline lintujen etsimiseen.

Hiihtämiseen tarvitaan pitkät ja notkeat metsäsukset. Reppu lisää hiihtäjän painoa, joten suksi saa hyvinkin olla yli 2,5-metrinen. Pehmeässä lumessa voi tarvita kolmemetrisiäkin suksia.

Latvalinnustajan ase on linnunmetsästykseen soveltuva luotiase. Kiepistä lentoon lähtevää lintua voi päästä ampumaan myös haulikolla.

Metsot ruokailevat yksin tai pienissä ryhmissä hakomismännyissä. Usein linnut ovat rämeiden reunamilla, josta niitä voi löytää pitkin päivää.

Teeret elävät parvissa ja ruokailevat auringonnousun aikaan koivikoissa. Muun ajan vuorokaudesta ne oleilevat sydäntalvella kiepissä.

Teeri käyttäytyy parvessa ruokaillessaan levottomasti. Linnut vaihtavat ruokailuoksaa jatkuvasti, ja parvi ikään kuin vyöryy ja elää koko ajan.

Metso sen sijaan ruokailee rauhallisesti ja saattaa istua samassa paikassa pitkäänkin.

Valoisa aika tammikuussa on lyhyt. Linnun tai lintujen löydyttyä pitää ampumisetäisyydelle päästäkseen käyttää suojana puustoa sekä maastonmuotoja.

Ampumapaikalla kannattaa huolella merkitä muistiin puu, johon lintua ammuttiin.

Kaikkien Ruotsissa metsästävien on hankittava valtion metsästyskortti, joka maksaa noin 29 euroa. Kortin voi lunastaa Ruotsin ympäristöviranomaisen Naturvårdsverketin verkkosivuilta.

Metsästysluvan voi hankkia valtion, metsäyhtiöiden tai yhteismetsien maille. Ennen Ruotsiin matkustamista on muistettava tullata aseet tullilaitoksen verkkosivuilla.

Lue lisää

Hätävilkut päällä metsonpoikasten takia

Video: Koppelo yritti johdattaa poikasiaan tien yli Lieksassa – metsäkanalintujen pesinnän onnistuminen ja poikasten pärjääminen ovat jokavuotisia jännitysnäytelmiä

Teerikanat säikähtävät outoa örisijää – korpimetson kohtalona on olla teerisoitimen aggressiivinen kummajainen

"Varislintujen rellestys on laitettava kuriin" – keskisuomalaiset metsästäjät ovat huolissaan varislintujen aiheuttamista tuhoista metsäkanalintujen pesinnöille