Erä

Ympäristöfilosofi Ylellä: "Suurin osa susihavainnoista on “täysiä susia”"

Somessa riehuva susiraivo kenties hellittäisi, kun siitä tehtäisiin rangaistavaa vihapuhetta ja susi-sanan käyttö kiellettäisiin.
Timo Aalto
Kuvituskuva Ähtärin eläinpuiston sudesta.

"Viimeaikaisista otsikoista päätellen susia on kuin kissoja vilkkilässä. Kotipihoilla tuijottavien susien määrä sen kun kasvaa, esimerkiksi Etelä-Pohjanmaalla susihavaintojen määrä on viisinkertaistunut kahdessa vuodessa", kirjoittaa ympäristöfilosofi Leena Vilkka Ylen julkaisemassa kolumnissaan.

Vilkka kysyy, että mikä toimittajia riivaa? "Tapana ei ole muidenkaan yksittäisten eläinten tai ihmisten teillä liikkumisia raportoida."

Hän ihmettelee naarassuden veripisaroiden uutisointia. "En ole kuullut vastaavia havaintoja tehtävän jokaisesta metsissämme liikkuvasta ketusta, hirvestä, karhusta tai ihmisestä."

"Susihavainnoista suurin osa on tosiaan “täysiä susia”. Niillä ei ole mitään tekemistä uhanalaisen suden kanssa. Sudeksi luokitellaan ketut, koirat, ilvekset, supikoirat, traktorit, kannot, haamut, luulot ja aavistukset", Vilkka kirjoittaa.

Hän ehdottaa, että jatkossa puhuttaisiin metsän koirasta (Canis lupus). "Se on koiraeläimiin kuuluva nisäkäs, joka on samaa sukua kuin kesy koira ja sellaisena ansaitsee koirista välittävien kunnioituksen."

Leena Vilkan kolumni Ylen sivulla

Aiheeseen liittyvät artikkelit

AFP: Saksan hallitus on päättänyt höllentää susien metsästystä koskevia säännöksiä

Järkeä EU:n petopolitiikkaan

Metsästäjäliitolta kannanotto EU-komissiolle ja Suomen maa- ja metsätalousministeriölle – Suomen susitilanteeseen löydettävä ratkaisuja