Erä

Joutseno-lehti: Villisiat haistoivat ansan — yksikään ei ole mennyt loukkuun

Villisikoja elävänä pyytävä loukku on ollut käytössä vuoden, mutta tulokset ovat laihoja.
Lari Lievonen
Ansan seinät ovat läpinäkyvää metalliverkkoa. Kuvan villisika on tarhattu.

Metsästysseura Alajoutsenon Erän mailla Lappeenrannan Joutsenossa, itärajan tuntumassa on vuoden verran testattu protyyppiä villisikaloukusta.

"Kerrottavaa ei ole paljon. Todistettavasti loukussa on käynyt yksi supikoira", sanoo Alajoutsenon Erän puheenjohtaja Veikko Ahtiainen Joutseno-lehdessä.

Lähistöllä on kyllä lehden mukaan tehty havaintoja, mutta loukulle asti siat eivät ole edenneet. Metsämies epäilee yhdeksi syyksi sian hyvää hajuaistia.

Suomen Metsästäjäliiton Kymen piirin toiminnanjohtaja Erkki Pentinniemi jakaa epäilyn. Toiseksi ongelmakohdaksi Pentinniemi arvelee prototyyppiloukun rakenteita. Ovaalinmuotoisen loukun seinät ovat metalliverkkoa, josta eläin näkee läpi.

"Eläin tuntee turvaa, kun on näkösuojassa. Ruotsissa on testattu loukkuja, joiden seinät ovat vaneria ja sinne siat ovat menneet täyttä päätä. Läpinäkyvyys voi olla tässä ongelman ydin", Pentinniemi arvelee.

Suomen Metsästäjäliitto on kehittänyt loukkua yhdessä Suomen Riistakeskuksen kanssa. Metsästyslain muutos vuonna 2017 mahdollisti villisikojen loukkupyynnin. Sitä ei ole vielä ratkaistu, säilyykö loukku Joutsenossa jatkossa. Yksi vaihtoehto on parannella sitä naamioimalla.

Tällä hetkellä villisikoja liikkuu alueella Ahtiaisen mukaan vähän, koska paksussa lumessa kahlaaminen väsyttää niitä.

Lue Joutseno-lehden juttu kokonaan tästä linkistä. Juttu avautuu lehden tilaajille.

Lue lisää

Villisika pidetty kurissa

Yli 600 villisiasta on lähetetty Ruokavirastolle näytteet tutkittavaksi afrikkalaisen sikaruton varalta – määrä noussee tuhanteen tänä vuonna

Kauriit ja kettu levittäytyvät laajemmalle, norppa kärsii – ilmastonmuutos ei koettele Suomen riistaeläimiä tasapuolisesti – lämpöstressikin mainitaan

5 000 euroa tuloksellisesta villisikajahdista – Suomen Sikayrittäjät palkitsivat ansioituneita metsästysseuroja