Erä

Video: Näädänpyynnissä toimii mahdollisimman pahanhajuinen syötti: "Tässä on 10 kiloa kuoretta, uroshirven maksa, 30 kananmunaa, lihamyllystä läpi ja kaksi viikkoa lämpöisessä"

Erä 06.03.2019

Jahtikuksa kävi näätäjahdissa näätäekspertti Tero Tiaisen kanssa.


Panu Hiidenmies
Tero Tiaisella on neljäkymmentä ansaa näätää pyytämässä.

Näätää pyydetään turkin takia. Villiturkis on jälleen kysyttyä kauppatavaraa.

Kultakurkun tavoittaa parhaiten vanhasta kuusimetsästä, tietää Jahtikuksan näätäekspertti Tero Tiainen. Ja mitä pahemman hajuinen syötti, sen parempi.

Näätä eli latinankieliseltä nimeltään Martes martes on liukasliikkeinen pienpetomme.

Parhaimmillaan näätä voi kasvaa puolimetriseksi ja lähes kaksikiloiseksi kiitäjäksi. Suomen näätäkanta on kohtuullisen hyvä ja saaliiksi päätyy vuosittain 10 000– 20 000 eläintä.

Ravintonaan näätä käyttää erityisesti myyriä, joita se saalistaa talvella lumen alta. Myös muut nisäkkäät jäniksen kokoluokkaan asti sekä linnut, linnunmunat, marjat, sienet, hyönteiset ja haaskat kuuluvat ruokalistaan.

Näädän tiedetään tekevän myös ruokavarastoja. Tiainen hajustaa hetitappavat rautansa luonnontuottein.

Toimitus ja kuvaus: Panu Hiidenmies

Editointi: Panu Hiidenmies ja Olli Kangas

Onko sinulla ikimuistoinen metsästys-, kalastus tai muu erätarina kerrottavana videon kera? Julkaisemme lukijoiden videoita säännöllisesti MT Erä -sivulla. Lähetä meille tästä lyhyt kuvaus videostasi, niin otamme sinuun yhteyttä.

    Näätä
  • Tuntomerkit: Ruumiin pituus 42–56 cm, häntä 20–28 cm. Paino 650–1 800 g. Näätä on solakka, matalajalkainen ja pitkähäntäinen eläin, jonka liikkeet ovat hyvin nopeat. Yleisväri tumman-kellahtavanruskea. Kurkkulaikku keltainen tai kellertävä. Korvat ovat kolmiomaiset ja tyvestä leveät. Ne erottuvat selvästi tummasta päästä. Silmät ovat eloisat. Näätä liikkuu hyppimällä ja se myös kiipeilee hyvin puissa.
  • Esiintyminen: Näätää tavataan havumetsissä koko Suomessa. Kuitenkin sitä nähdään harvoin, koska se on liikkeellä yöllä ja hämärässä.
  • Lisääntyminen: Kiima-aika heinä-elokuussa. Kantoaika on hyvin pitkä, 230–270 vuorokautta, koska näädällä on viivästynyt sikiönkehitys. Pesä on yleensä kolossa tai pöntössä. Poikasia 2–5 ja ne syntyvät toukokuussa.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT