Erä

Kultasakaali määriteltiin haitalliseksi vieraslajiksi

Maa- ja metsätalousvaliokunta: poistettava tavattaessa, ei pääse riistanhoidon piiriin
Pixabay
Kultasakaali on erittäin sopeutumiskykyinen ja voi risteytyä myös suden kanssa.

Eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunta tiedottaa torjuneensa kultasakaalin Suomen luonnosta. Valiokunta linjaa mietinnössään, että kultasakaali on maamme alkuperäiselle lajistolle haitallinen vieraslaji, joten se on pidettävä poissa täältä.

Myös eläimen maahantuonti on jatkossakin ehdottomasti kiellettyä, ja metsästäjien tulee poistaa kultasakaalit, jos niitä tavataan.

Hallitus esitti kultasakaalin määrittelemistä metsästyslain tarkoittamaksi riistalajiksi, jolloin eläin olisi siirtynyt riistanhoidon piiriin. Käytännössä se olisi velvoittanut viranomaiset parantamaan ja turvaamaan kultasakaalikannan elinolosuhteita niin, että kanta säilyy maassamme elinvoimaisena. Valiokunnan mielestä Suomeen ei saa muodostua elinvoimaista kultasakaalikantaa.

Kultasakaali on euraasialainen keskikokoinen koiraeläin, joka on sopeutumiskykyinen, lisääntyy nopeasti, valtaa reviirejä muilta eläimiltä ja levittää tauteja ja loisia. Kultasakaalin tiedetään risteytyneen ketun ja jopa suden kanssa. Näistä risteymistä syntyvien muunnoseläinten käyttäytymistä ei kyetä ennakoimaan.

Valiokunnan mukaan kultasakaali on erittäin haitallinen eläinlaji, joka leviäminen aiheuttaisi suurta tuhoa alkuperäiselle eläimistöllemme kuten riistakannoille.

Viro on luokitellut kultasakaalin haitalliseksi vieraslajiksi.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Yle: Viime viikolla puhutti kultasakaali – onko biisoni seuraava?

Ase ja Erä: Suomen ensimmäinen kultasakaalihavainto tehtiinkin jo tammikuussa

Kultasakaali tuskin uhkaa Suomessa luonnonvaraisia lajeja