Kultasakaali määriteltiin haitalliseksi vieraslajiksi - Erä - Maaseudun Tulevaisuus
Erä

Kultasakaali määriteltiin haitalliseksi vieraslajiksi

Maa- ja metsätalousvaliokunta: poistettava tavattaessa, ei pääse riistanhoidon piiriin
Pixabay
Kultasakaali on erittäin sopeutumiskykyinen ja voi risteytyä myös suden kanssa.

Eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunta tiedottaa torjuneensa kultasakaalin Suomen luonnosta. Valiokunta linjaa mietinnössään, että kultasakaali on maamme alkuperäiselle lajistolle haitallinen vieraslaji, joten se on pidettävä poissa täältä.

Myös eläimen maahantuonti on jatkossakin ehdottomasti kiellettyä, ja metsästäjien tulee poistaa kultasakaalit, jos niitä tavataan.

Hallitus esitti kultasakaalin määrittelemistä metsästyslain tarkoittamaksi riistalajiksi, jolloin eläin olisi siirtynyt riistanhoidon piiriin. Käytännössä se olisi velvoittanut viranomaiset parantamaan ja turvaamaan kultasakaalikannan elinolosuhteita niin, että kanta säilyy maassamme elinvoimaisena. Valiokunnan mielestä Suomeen ei saa muodostua elinvoimaista kultasakaalikantaa.

Kultasakaali on euraasialainen keskikokoinen koiraeläin, joka on sopeutumiskykyinen, lisääntyy nopeasti, valtaa reviirejä muilta eläimiltä ja levittää tauteja ja loisia. Kultasakaalin tiedetään risteytyneen ketun ja jopa suden kanssa. Näistä risteymistä syntyvien muunnoseläinten käyttäytymistä ei kyetä ennakoimaan.

Valiokunnan mukaan kultasakaali on erittäin haitallinen eläinlaji, joka leviäminen aiheuttaisi suurta tuhoa alkuperäiselle eläimistöllemme kuten riistakannoille.

Viro on luokitellut kultasakaalin haitalliseksi vieraslajiksi.

Lue lisää

Käärmeiden poimiminen käsin on käärmeenmetsästäjälle kunnia-asia – eräohjelmassa poistetaan haitallista vieraslajia Etelä-Floridassa

EU-parlamentti käsitteli esitystä, joka olisi voinut kieltää riistalihan myynnin Euroopassa

Mäyrä on harmittomin pienpeto ravinnonkäytön suhteen – kettu, supikoira ja minkki suurimmat uhat maassa pesiville linnuille

Lännen Media: Suomen ensimmäinen kultasakaali havaittiin jo 2018