Erä

Salakalastuksen seuraukset kovenevat – järvilohiemosta jopa yli 7 000 euron lasku

Kalastuslain muutos hyväksyttiin tänään eduskunnassa.
Lari Lievonen
Kalastuksenvalvoja Sami Kurenniemi valvoi salakalastusta Kuurnan voimalaitoksella Kontiolahdella viime syksynä.

Uhanalaisten kalalajien salakalastajat joutuvat jatkossa maksamaan tuntuvia korvauksia. MT kertoi salakalastuksen seuraamusmaksuista viime marraskuussa.

Eduskunta hyväksyi tänään kalastuslain muutoksen, jonka mukaan uhanalaisen kalan saaliiksi ottanut joutuu korvaamaan valtiolle kalan arvon. Uhanalaisten kalakantojen elvyttämiseen ja säilyttämiseen on panostettu Suomessa merkittävästi. Sen huomioon ottaen yhden järvilohiemon hinta voi olla jopa yli 7 000 euroa.

Kalastuksenvalvojat ovat pitkään olleet turhautuneita, kun uhanalaisten kalalajien, kuten Saimaan järvilohen kalastamisesta kiinni saadut ovat jääneet lähestulkoon rankaisematta.

”Tämä on todella hyvä asia äärimmäisen uhanalaisen Saimaan järvilohen pelastamistyössä”, toteaa Päivi Kiiskinen Pohjois-Karjalan Kalatalouskeskuksesta.

Viime viikolla julkaistun tuoreen uhanalaisuusarvion mukaan monet vaelluskalalajimme ovat edelleen äärimmäisen tai erittäin uhanalaisia.

Rauhoitetuille eläimille ja riistalajeille on jo kauan ollut olemassa ohjeelliset arvot, joita sovelletaan luonnonsuojelu- ja metsästysrikoksissa. Kaloilta arvot ovat puuttuneet.

Uhanalaisiin kalakantoihin kohdistuu tahallista, joskus laajamittaistakin salakalastusta, jonka osalta rangaistuskäytäntö on ollut selvästi puutteellista. Ohjeellisista arvoista säätäminen tulee helpottamaan oikeuslaitoksen työtä, jolloin rangaistuksia on helpompi määrätä, arvioi lakimies Jenny Fredrikson Kalatalouden Keskusliitosta.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kalastuslain muutosten piti edetä eduskuntaan, mutta hallituksessa kokoomus halusi vielä tarkastella asiaa

Salakalastukselle halutaan seuraamusmaksu – uhanalaisen järvilohen korvausarvo voisi olla nelinumeroinen summa

EU hillitsemään salakalastusta Itämerellä – Kolmasosa lohesta on raportoitu taimenena