Erä

Metsäpeurojen totutustarhat Seitsemisessä ja Lauhanvuoren kansallispuistossa saivat viime viikolla uusia asukkaita – katso video peurojen pyynnistä

Totutustarhojen nykyiset valtahirvaat siirretään kevään kuluessa eläintarhoihin.
MetsäpeuraLIFE / Metsähallitus Eräpalvelut. Milla Niemi
Yli satakiloisen metsäpeurahirvaan käsittely vaatii lihasvoimaa. Pressun avulla eläimen liikuttelu sujuu hellävaraisemmin.

Metsäpeurojen totutustarhoihin Seitsemisessä ja Lauhanvuoren kansallispuistossa tuotiin villit metsäpeuraurokset eli -hirvaat Lappajärveltä Suomenselän metsäpeurakannasta. Näin taataan totutustarhoissa syntyville ja myöhemmin luontoon vapautettaville vasoille mahdollisimman monimuotoinen perimä.

Hirvaiden pyynnistä vastasivat Luonnonvarakeskuksen asiantuntijat, joilla oli apunaan helikopteri metsäpeurojen paikannusta varten. Hirvaat nukutettiin maastossa ja siirrettiin villieläinten kuljetuksiin tarkoitetulla kalustolla totutustarhoihin eläinlääkärin valvonnassa.

Tulokkaiden sopeutuminen uusiin olosuhteisiin on sujunut hyvin, ja molemmat ovat jo löytäneet tarhojen ruokintapaikoille, Metsähallitus tiedottaa.

Villien metsäpeurojen pyynti ja tulevat palautusistutukset ovat osa syksyllä 2016 alkanutta, EU-rahoitteista metsäpeuran kannanhoito- ja suojeluhanketta MetsäpeuraLIFE. Hanketta koordinoi Metsähallituksen Eräpalvelut.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Metsäpeurapaimenille olisi hommia tarjolla – Seitsemisen kansallispuistoon totutustarhalle etsitään taas peurapaimenia

Kainuussa talvehtii 720 metsäpeuraa – Kainuun metsäpeurat lasketaan vuosittain, Suomenselän joka toinen vuosi

Sudet vaeltavat Kainuusta länteen