Erä

Video: Topfågelin eli latvalinnun pyynti vaatii tarkkaa silmää ja kylmänkestävyyttä

Jahtikuksa matkasi Pohjois-Ruotsiin, jossa ukkometson ja mustan teeren pyynti jatkuu tammikuulle. Kokemus oli häkellyttävä.
Panu Hiidenmies
Panu Hiidenmies sai 163 metristä 4,59 kilon metsokukon.

Latvalintujahdilla on pitkät perinteet länsinaapurissamme. Suomessakin teeren metsästys on ollut lainsäädännöllisesti mahdollista jo useamman vuoden. Alhaisten lintukantojen vuoksi jahtia ei ole käytännössä toteutettu.

Latvametson pyynnissä varusteet ja erätaidot ovat keskeisessä roolissa. Kylmät olosuhteet tekevät jahdista haastavaa ja kylmettymisvaarakin on olemassa.

Keskeistä on riistan löytäminen. Metsot istuvat päivisin hakomännyissä ruokailemassa ja joskus aivan pitkän kuusen latvassa. Ajoittain ruokailevia lintuja näkyy myös matalien pikkumäntyjen oksilla tai puiden keskivaiheilla auringossa lämmittelemässä.

Aseelle ja optiikalle lumiset pakkasolosuhteet ovat koetinkivi. Tarkkasilmäiset metsot laittavat lumipukuisen metsästäjän koetukselle. Ampumamatkat jäävät useimmiten yli sadanviidenkymmenen metrin mittaisiksi.

Matts Helgeson ja Panu Hiidenmies seurasivat metsoja Wilhelminan erämaissa.

Lintuja erämaassa näkyi reilusti, ainakin niille, jotka jaksoivat hiihtää pitkää päivää lumessa ja pakkasessa.

Päivän päätteeksi Tapio tarjosi parastaan.

Toimitus: Panu Hiidenmies

Kuvaus: Panu Hiidenmies ja Matts Helgesson

Editointi Seppo Ahava

Lue lisää

Moni suomalainen metsästää Ruotsissa runsaiden lintukantojen houkuttelemana – katso video!

Video: Jahtikuksa seurasi Antero Kyllösen latvalinnustusta Kuhmossa – "Jos vanhan metson näkisi männynlatvassa, se olisi mukavaa"

MT laajentaa eräsisältöjen tarjontaa: Maaliskuussa alkaa eräaiheinen televisiosarja, joka on tuotettu yhteistyössä Jahtikuksan kanssa

Video: Kyyhkyt tulevat — vielä ehtii radalle!