Erä

Poliisin päätöksellä Lieksassa helmikuussa lopetetut sudet olivat huonokuntoisia naarassusia – toisen kohdalla syytä epäillä salametsästystä

Molemmat lopetustehtävät operoi Virva ry poliisin pyytämän virka-avun perusteella.
Lari Lievonen
MT vieraili Lieksan Vuonislahdessa tammikuun lopulla yhden paikallisen luona, jonka pihalla susi oli käynyt.

Helmikuussa Lieksassa lopetettiin kaksi sutta kahden päivän sisällä Itä-Suomen poliisin päätöksellä.

8. helmikuuta lopetettiin susi eläinsuojelullisin perustein. Eläin oli vakavasti sairas, joten sen lopettaminen oli ainoa vaihtoehto. Seuraavana päivänä lopetettiin susi toistuvien pihavierailujen vuoksi. Molemmat lopetustehtävät operoi Virva ry poliisin pyytämän virka-avun perusteella, tiedottaa Itä-Suomen poliisilaitos.

Ruokavirasto tutki eläinten ruhot. Tutkimuksissa ilmeni, että 8.2. lopetettu susi oli hyvin heikkokuntoinen aikuinen naaras. Eläimeltä puuttui kokonaan rasvakudos, lihakset olivat surkastuneet ja sen silmät olivat painautuneet silmäkuoppiin.

Sudessa todettiin vanhempia, huonosti parantuneita vammoja alaleuassa ja kylkiluissa. Vammat ovat todennäköisesti syntyneet iskun esimerkiksi hirven potkun tai autokolarin seurauksena. Alaleuan vamma on estänyt normaalin puremisen ja saalistuksen.

9.2. lopetettu susi oli kapinen ja lisäksi siltä löydettiin toisesta etujalasta koteloitunut hauli. Eläin oli aikuinen naaras ja sen ravitsemustila oli kohtalainen. Karvapeite oli huonokuntoinen, oikean kyljen ja vatsan alueella oli melko laajoja karvattomia alueita. Karvattomia alueita oli myös raajoissa nivelten kohdalla. Niissä iho oli paikoin hankautunut ja haavainen.

Koska eläimestä löytyi koteloitunut hauli, on syytä epäillä, että sitä on yritetty tappaa laittomassa metsästyksessä. Tämän vuoksi asiasta on kirjattu Itä-Suomen poliisilaitokselle tutkintailmoitus nimikkeellä törkeä metsästysrikos.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Virroilta löytyneen pantasuden kuolemasta aloitettu esitutkinta – tutkitaan törkeänä metsästysrikoksena

Luke julkisti kanta-arvion: Susilaumojen määrä kasvoi idässä – myös susien kokonaisyksilömäärä kasvoi vuoden takaisesta 185–205 yksilöön

AFP: Saksan hallitus on päättänyt höllentää susien metsästystä koskevia säännöksiä