Erä

Poliisin päätöksellä Lieksassa helmikuussa lopetetut sudet olivat huonokuntoisia naarassusia – toisen kohdalla syytä epäillä salametsästystä

Molemmat lopetustehtävät operoi Virva ry poliisin pyytämän virka-avun perusteella.
Lari Lievonen
MT vieraili Lieksan Vuonislahdessa tammikuun lopulla yhden paikallisen luona, jonka pihalla susi oli käynyt.

Helmikuussa Lieksassa lopetettiin kaksi sutta kahden päivän sisällä Itä-Suomen poliisin päätöksellä.

8. helmikuuta lopetettiin susi eläinsuojelullisin perustein. Eläin oli vakavasti sairas, joten sen lopettaminen oli ainoa vaihtoehto. Seuraavana päivänä lopetettiin susi toistuvien pihavierailujen vuoksi. Molemmat lopetustehtävät operoi Virva ry poliisin pyytämän virka-avun perusteella, tiedottaa Itä-Suomen poliisilaitos.

Ruokavirasto tutki eläinten ruhot. Tutkimuksissa ilmeni, että 8.2. lopetettu susi oli hyvin heikkokuntoinen aikuinen naaras. Eläimeltä puuttui kokonaan rasvakudos, lihakset olivat surkastuneet ja sen silmät olivat painautuneet silmäkuoppiin.

Sudessa todettiin vanhempia, huonosti parantuneita vammoja alaleuassa ja kylkiluissa. Vammat ovat todennäköisesti syntyneet iskun esimerkiksi hirven potkun tai autokolarin seurauksena. Alaleuan vamma on estänyt normaalin puremisen ja saalistuksen.

9.2. lopetettu susi oli kapinen ja lisäksi siltä löydettiin toisesta etujalasta koteloitunut hauli. Eläin oli aikuinen naaras ja sen ravitsemustila oli kohtalainen. Karvapeite oli huonokuntoinen, oikean kyljen ja vatsan alueella oli melko laajoja karvattomia alueita. Karvattomia alueita oli myös raajoissa nivelten kohdalla. Niissä iho oli paikoin hankautunut ja haavainen.

Koska eläimestä löytyi koteloitunut hauli, on syytä epäillä, että sitä on yritetty tappaa laittomassa metsästyksessä. Tämän vuoksi asiasta on kirjattu Itä-Suomen poliisilaitokselle tutkintailmoitus nimikkeellä törkeä metsästysrikos.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Lapista löytyi tapettu joutsen – poliisi epäilee metsästys- ja luonnonsuojelurikosta

Kiuruvesi-lehti: Koululaiset saivat taksikyydin kuukaudeksi Kiuruvedellä susivaaran takia

Karhunmetsästys kestänyt runsaat kaksi viikkoa – karhuja on kaadettu yhteensä 220 koko maassa