Erä

Video: Upea riekkoretki tunturiin jätti ilman saalista – kieppi löytyikin kämpän vierestä

Jahtikuksa rämpi syvässä hangessa riekkojen perässä Ylä-Lapin Angelissa.
Olli Kangas
Tunturissa oleminen on jo saalis sinänsä. Tässä maisemassa ei niin harmita vaikkei pääsisi lintuhollille.

Keväinen riekkojahti Ylä-Lapissa on monin tavoin haasteellinen reissu. Suomi on pitkä, ja matka tunturiin on jonkinmoinen ponnistus.

Onneksi sekä pyssyt että koirat saa sinivalkoisten siipien kyytiin vaivatta, niin ettei hätäisen helsinkiläisen aikaa kulu matkantekoon liikaa.

Luvat maaliskuun lopulle sai ostettua Metsähallituksen Eräluvat-palvelusta vielä tammikuun puolivälissä helposti.

Jahtikuksan kevätriekkoretki sisälsi kaiken mitä keväinen tunturiluonto suo. Kun tuulee, on lintu alhaalla laaksoissa koivikon suojissa. Lumi on alavissa maissa sosetta ja kanakoiran haku supistuu olemattomiin. Kelien armoilla siis oltiin. Myös sukset upposivat syvälle hankeen. Jopa moottorikelkkaa piti kaivaa pariin otteeseen nietoksesta.

Haastetta lähdettiinkin hakemaan ylempää, missä hanki kantaa. Tunturituulet piiskaavat korkeat paikat helppokulkuisiksi. Kivikkolaella asustavat kiirunat. Ja kyllä kiirunat laella olivatkin, mutta aivan liian arkoina.

Perusleirimme sijaitsi aika lailla keskellä Angelin metsästysaluetta. Angelin pienriista-alue on reilun 100 000 hehtaarin pienriista-alue Inarin kunnan luoteisosassa Muotkatunturin erämaa-alueella.

Maisemassa löytyy suuria tuntureita ja tunturikoivikoita, metsäisempiä laaksoja jotka tarjoavat suojaa riistalle. Lumessa näkyy jänisten, ketun ja näätäeläinten jälkiä, ja riekonkin paikallaolosta näimme runsaasti todisteita. Kun vain näkisi elävän riekon riittävän lähellä! Tällä retkellä niin kävi vain yhden kerran.

Muutaman päivän retkeilyn päätteeksi kävimme tunturijärvellä pilkkiä kastamassa – ja sieltä saimmekin mehevät maistiaiset.

Toimitus: Panu Hiidenmies, Olli Kangas

Kuvaus: Olli Kangas

Leikkaus: Seppo Ahava

Onko sinulla ikimuistoinen metsästys-, kalastus tai muu erätarina kerrottavana videon kera? Julkaisemme lukijoiden videoita säännöllisesti MT Erä -sivulla. Lähetä meille tästä lyhyt kuvaus videostasi, niin otamme sinuun yhteyttä.

Lue lisää