Erä

Kalastusrikkeiden määrä on kasvanut 2010-luvulla – silti yhä harvempi kalastaa ilman kalastonhoitomaksua

Kalastusrikkeiden kasvu johtuu osin tehostuneesta valvonnasta muun muassa Saimaalla.
Antti Raatikainen
Erätarkastajien suorittamasta valvonnasta 40 prosenttia ­suuntautuu luonnonsuojelualueille. Kuvassa erätarkastaja Jani Suua (oik.) ja Metsähallituksen suunnittelija Vesa Simonen.

Metsähallituksen erävalvonta tarkasti viime vuonna lähes 8 000 eränkävijää ja muuta luonnossa liikkujaa. Joka kymmenes oli liikkeellä ilman asiaankuuluvaa lupaa tai rikkoi muuten lakia.

Erävalvontaraportti julkaistiin viime perjantaina. Raportin mukaan yli puolet kaikista havaituista rikkeistä valtion alueilla liittyi kalastukseen.

Kalastuksen valvonnassa rikkeiden osuus on noussut koko 2010-luvun. Vuonna 2010 kirjattujen rikkeiden osuus tarkastuksissa oli kahdeksan prosenttia, viime vuonna jo lähes 19 prosenttia.

”Kasvu johtuu osin tehostuneesta valvonnasta muun muassa Saimaalla. Lisäksi pyydysten merkintä on tarkentunut, eivätkä kaikki ole omaksuneet uusia määräyksiä. Ilahduttavaa on, että yhä harvempi kalastaa ilman kalastonhoitomaksua”, Metsähallituksen erävalvonnan ylitarkastaja Juha Ahonen arvioi.

Metsästäjien luvat ja lainkuuliaisuus ovat sen sijaan hieman parantuneet. Viime vuonna vajaa neljä prosenttia tarkastetuista metsästäjistä oli liikkeellä ilman lupia tai syyllistyi muihin rikkeisiin. Vuonna 2010 vastaava luku oli noin kahdeksan prosenttia.

Erävalvonta puuttui myös suurpetojen häirintään ja mahdollisiin laittomiin tappoihin sekä valvoi laillista suurpetojen pyyntiä.

Suurpetojen lailliseen pyyntiin sekä epäiltyyn laittomaan tappamiseen ja häirintään liittyviä tarkastuksia tehtiin yhteensä lähes 330.

Erätarkastajien kautta tutkintaan eteni kolme suurpetoihin liittyvää törkeää metsästysrikosta.

Myös maastoliikenteen laillisuus koheni edellisvuosista. Silti noin joka viides tarkastettu kelkkailija tai mönkijän käyttäjä syyllistyi rikkeeseen. Vuonna 2016 vastaava luku oli 26 prosenttia.

Metsähallituksen erävalvonnasta vastaa erävalvonnan ylitarkastaja ja 11 erätarkastajaa. Erätarkastajien valvonnasta 40 prosenttia suuntautuu erilaisille luonnonsuojelualueille.

Tyypillisin luonnonsuojelurike on suojelualueille asetettujen kulkurajoitusten rikkominen.

Lue lisää

Erätarkastajille halutaan oikeus saaliin tarkastamiseen – "Jos repun sisältö pitäisi näyttää, lupakiintiöiden noudattamista olisi helpompi valvoa"

Joka kymmenes maastossa liikkuja rikkoi lakia viime vuonna – luvaton kelkkailu yleistynyt

Mies yritti puukottaa erätarkastajaa ja ajoi jalan yli – käräjäoikeus langetti ehdollisen tuomion

Metsähallituksen ylitarkastaja: "Yhtään sakkoa ei ole kirjoitettu rikkomuksista, joissa metsästäjä olisi hyödyntänyt metsästyksessä lennokkia"