Erä

Luonnonvarakeskus pannoitti yhteensä 18 sutta – näistä seitsemän pannoitusta oli vanhojen pantojen uusimisia

Merkityistä susista neljä oli pentuja ja 14 aikuisia.
Jukka Pasonen
Asennettu GPS-panta toimii noin vuoden.

Kevään aikana Luonnonvarakeskus (Luke) on pannoittanut 18 sutta. GPS-pannoilla merkittiin kuusi sutta läntisellä kannanhoitoalueella: neljä Pohjois-Pohjanmaalla ja kaksi Pohjois-Hämeessä.

Itäisellä kannanhoitoalueella pannoitettiin 12 sutta: kolme Kainuussa, kolme Pohjois-Savossa ja kuusi Pohjois-Karjalassa. Merkityistä susista neljä oli pentuja ja 14 aikuisia.

Pannoitettujen susien kokonaismäärään sisältyy seitsemän pannanvaihtoa. Pantojen vaihdot tehtiin itäisellä kannanhoitoalueella. Asennettu panta toimii noin vuoden.

Merkittyjen susien liikkeitä voi seurata elokuusta alkaen Riistahavainnot.fi-palvelussa. Maaliskuusta elokuuhun välisellä ajalla paikannustietoja ei esitetä suden lisääntymisajan vuoksi.

Luke käyttää pantatietoja tutkimuksessa ja suden kanta-arvion laadinnassa. Pannoilla merkittyjen susien avulla saadaan tietoa laumojen reviirien rajoista, nuorten susien vaelluksista, susien syntyvyydestä ja kuolleisuudesta, elinympäristön käytöstä ja vierailuista pihapiireissä.

Susia on aiemmin merkitty pääosin Itä-Suomessa. Länsi-Suomen pannoitusten tavoitteena on saada tietoa susien liikkumisesta alueella, missä on voimakkaampi ihmisvaikutus kuin itäisessä Suomessa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Susi tappoi kettuja samalla turkistilalla jo seitsemännen kerran viime yönä – repii ketut häkkien läpi

Pantasusien sijaintitiedot näkyvät jälleen Luken verkkopalvelussa – 13 pantaa on laumaa johtavan naaraan tai uroksen kaulassa, 3 vaellusikäisellä sudella

Kaleva: 28 lammasta kuoli susien hyökkäyksessä Siikalatvan Pulkkilassa