Kalatalouden Keskusliitto: Kalavesiä ei saa unohtaa hallitusneuvotteluissa - Erä - Maaseudun Tulevaisuus
Erä

Kalatalouden Keskusliitto: Kalavesiä ei saa unohtaa hallitusneuvotteluissa

Kalatalouden Keskusliitto vaatii osakaskuntatoiminnan rahoituksen turvaamista, jotta kalavesien hoitoa ja kestäviä kalakantoja voidaan ylläpitää.
Markku Vuorikari
Osakaskuntien toiminta perustuu talkootyöhön, mutta talkoolaisia on vuosi vuodelta vähemmän.

Puolueiden tulee huomioida alkavissa hallitusneuvotteluissa kalavesien merkitys kotimaisen lähiruuan tuottajana ja ihmisten hyvinvoinnin lähteenä, Kalatalouden Keskusliitto vaatii.

"Kalavesien ylläpito perustuu suurelta osalta talkootyöhön, mutta myös rahaa tarvitaan, jotta kalastettavaa riittäisi. Osakaskuntatoiminnan rahoitus on turvattava, jotta kalavesien hoito ja kestävät kalakannat voidaan jatkossakin ylläpitää", liitto toteaa tiedotteessaan.

Osakaskuntien toiminta perustuu talkootyöhön, mutta talkoolaisia on vuosi vuodelta vähemmän.

Osakaskuntien yhdistäminen auttaisi Kalatalouden Keskusliiton mukaan tilannetta, sillä suuremmat omistusyksiköt pystyvät hoitamaan paremmin kalastoa. Ne vaativat kuitenkin varoja, joita osakaskunnilla ei ole.

”Yleiskalastusoikeuksien käytöstä vedenomistajille maksettavat korvaukset ovat laskeneet uuden kalastuslain myötä. Lain valmistelun aikana luvattu neljän miljoonan euron vuosittainen omistajakorvaus ei ole toteutunut kertaakaan. Korvaukset on vihdoin saatava luvatulle tasolle”, vaatii Kalatalouden Keskusliiton toiminnanjohtaja Vesa Karttunen.

Kalatalouden Keskusliitto ottaa kantaa myös kalastonhoitomaksuihin.

"Uuden kalastuslain alkuperäisen esityksen mukaan kaikki yli 18-vuotiaat maksaisivat kalastonhoitomaksun. Näin ei kuitenkaan käynyt, vaan yhden suurimman kalastajaryhmän, eli yli 65-vuotiaiden maksuvapautus säilytettiin. Valtio ei halunnut kantaa vastuutaan tämän ratkaisun kustannuksista. Sen sijaan raha on leikattu osakaskunnilta", Kalatalouden Keskusliitto vetoaa.

Jos eläkeläisten maksuvapautusta halutaan jatkaa, vaatii liitto siitä aiheutuvan maksukertymän vähenemisen kompensoimista vuosittain valtion budjettiin varattavalla erillisellä kahden miljoonan määrärahalla.

Lue lisää

Ravustuskausi alkaa huomenna – ota huomioon nämä asiat ravustaessasi

Oikeanlainen merkintä on turvallisuusasia – näin et tunaroi kalanpyydystesi kanssa talvellakaan

Taimenkantoja elvytetään virtavesien kunnostuksilla – Vähälle huomiolle jääneet purot ovat luultua tärkeämpiä

Kalatalouden Keskusliitto kannustaa hoitamaan kalastusluvat ja pyydykset kuntoon: "Ennen kaikkea turvallisuuskysymys"