Erä

Video: Tämä metsästystapa on sallittu vain harvoille

Perinteistä riekonpyyntitapaa saavat harjoittaa vain kolmen kunnan asukkaat.
Olli Kangas
Sopiva sijainti riekkoansan silmukalle on noin kämmenen mitan päässä hangen pinnasta.

Jahtikuksa pääsi seuraamaan perinteistä riekkoansan asennusta.

Perinteinen riekon ansapyynti on sallittua vain Utsjoella, Inarissa ja Enontekiöllä, paikallisille asukkaille. Etelän metsästäjälle oli elämys päästä mukaan ansan asetukseen.

Riekko lentelee tunturissa ruokaa etsien. Kun lintu näkee kaatuneita koivuja, se tietää, että nyt on ruokaa saatavilla lumen pinnassa.

Jos ansan asettaja onnistuu virittämään narun oikealle kohdalle, saattaa aamulla olla paisti odottamassa – ellei kettu ehdi ensin.

Hyvin laitettu lanka lopettaa saaliin nopeasti.

"Kun riekko kävelee tästä läpi ansa laukeaa ja se on kyllä aika nopeasti ohi, jäljistä päätellen", toteaa metsästäjä Pasi Härkönen.

Riekkokantoja seurataan tarkkaan. Ylä-Lapin riekkokannat lähtivät 2018 pieneen nousuun.

Ilmeisesti ilmastonmuutoksen seurauksena riekkoalueen eteläraja kapuaa pikku hiljaa pohjoisempaan.

Ainakin riekon kevätmetsästys on sen verran hankalaa, että varmastikaan sillä konstilla ei riekkoja päästä ylimetsästämään. Myös ansapyynti suuremmassa mittakaavassa on todella työlästä, joten tämä perinne ei myöskään liiallisesti riekkoa rasita.

Toimitus ja kuvaus: Olli Kangas

Editointi: Jan Nyholm

Onko sinulla ikimuistoinen metsästys-, kalastus tai muu erätarina kerrottavana videon kera? Julkaisemme lukijoiden videoita säännöllisesti MT Erä -sivulla. Lähetä meille tästä lyhyt kuvaus videostasi, niin otamme sinuun yhteyttä.

Lue lisää

Video: Kimmo Kuuva kertoo parhaan keinon saada villisika saaliiksi – "Ensin tulee yksi possu, ja pienen hetken jälkeen pölähtää lauma"

Video: Matti Jäppinen on suuri Inarijärven ystävä – "Siinä on hyviä kalapaikkoja vieressä"

Video: Antti Lassila joutui lähtemään Norjaan saakka hakemaan metsästyskaveria – "Soittelin moneen paikkaan Suomessa"

Video: Aleksi Kormilaisen jahtiporukan saunareissu ei mennyt aivan nappiin, vaikka kokemus olikin mieleenpainuva – "Aika laihaksi löylyt jäi"