Erä

Kaikki retkeilijät eivät tiedä, miten luonnossa pitäisi toimia – tässä vinkit luonnosta nauttimiseen ja sitä kunnioittavaan retkeilyyn

Metsähallitus on koonnut vinkkejä siihen, miten retkeilijä voi liikkua luonnossa siitä nauttien ja luontoa kunnioittaen.
Pirjo Latva-Mantila
Nuotio pitää retkeillessä tehdä vain merkityille ja huolletuille tulentekopaikoille. Tulentekoon varattuja puita on myös hyvä käyttää säästeliäästi.

Retkeilyn kasvanut suosio on tuonut kansallispuistoihin ja muille luontokohteille paljon uusia kävijöitä. Metsähallituksen mukaan kaikki retkeilijät eivät aina tiedä, miten luonnossa ja etenkin suojelualueilla tulisi toimia.

Niinpä Metsähallitus onkin koonnut vinkkejä siihen, miten retkeilijä voi liikkua luonnossa siitä nauttien ja luontoa kunnioittaen.

Ensimmäiseksi Metsähallitus muistuttaa pysymään poluilla ja tarkistamaan retkikohteen mahdolliset liikkumisrajoitusalueet. Kansallispuistoissa on nimittäin alueita, joilla liikkuminen on kielletty koko kevään ja alkukesän ajan. Liikkumiskielloilla turvataan pesimisrauha ensin petolinnuille ja myöhemmin muillekin siivekkäille.

Vaikka koirat ovatkin lämpimästi tervetulleita kansallispuistoihin, niiden omistajien on syytä kunnioittaa luonnonvaraisten eläinten pesimärauhaa. Huomioon on syytä ottaa se, että vapaana olevat koirat saattavat riitautua vastaan tulevien koirien kanssa. Toisaalta kaikki kanssaretkeilijät eivät välttämättä halua jakaa retkihetkeään koirien kanssa, joten taukopaikoilla koirat on hyvä kytkeä kauemmas eväiden nauttimispaikoista.

Vinkkien kolmannessa kohdassa muistutetaan, että jätteet pitää laittaa asiankuuluviin paikkoihin. Maatuvat jätteet voi laittaa retkipaikan käymälään tai kompostoriin, mutta kaiken muun vastuullinen retkeilijä kantaa mukanaan pois. Retkeilijästä ei pitäisi jäädä jälkeäkään luontoon.

Nuotio pitää retkeillessä tehdä vain merkityille ja huolletuille tulentekopaikoille. Tulentekoon varattuja puita on myös hyvä käyttää säästeliäästi. Metsähallitus korostaa, että metsä- tai ruohikkopalovaroituksen aikana avotulen teko on aina kielletty.

"Se koskee myös huollettuja tulipaikkoja. Myös suurimmasta osasta hormillisia katoksia pääsee kipinöitä maastoon, joten niissäkään ei tulta tulisi tehdä varoitusten aikana", tiedotteessa kerrotaan.

Älä myöskään revi tuohta tai ota makkaratikkuja elävistä puista. Kun metsä- tai ruohikkopalovaroitus on voimassa, Metsähallitus kehottaa ottamaan omat valmiit eväät mukaan kotoa, jotta ei ole tarpeen miettiä, mikä keitin tai tulisija on sallittu ja mikä ei.

Joitain retkeilijöitä kiinnostaa myös ottaa valokuvia luonnossa. Kuvat kannattaa ottaa kuvauskohdetta ja ympäristöä kunnioittaen, ikään kuin luonnolta kuvauslupaa pyytäen.

"Hyvääkin kuvaa voi pitää epäonnistuneena, jos sen ottaminen on häirinnyt kuvauskohdetta. Linnunpesiä ei saa mennä urkkimaan poikaskuvien toivossa. Eläinten ei pitäisi joutua pakenemaan eikä kasvien joutua tallotuiksi valokuvien takia", Metsähallitus muistuttaa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Eläkeläisten vapaaehtoisjoukko laittaa retkeilyalueen pitkospuut ojennukseen

Metsähallituksen pääjohtajan Pentti Hyttisen johtamista tutkitaan

Maakotkien pesintä onnistui tänä vuonna erinomaisesti