Erä

Metsäpeurapaimenille olisi hommia tarjolla – Seitsemisen kansallispuistoon totutustarhalle etsitään taas peurapaimenia

Metsäpeurapaimenviikot järjestettiin viime kesänä ensimmäistä kertaa.
Asko Kettunen
Kuvituskuva Lieksassa kuvatusta metsäpeurasta.

Metsäpeurojen totutustarhalle Seitsemiseen etsitään innokkaita kesälomalaisia huolehtimaan tarhan asukkaista, tiedottaa Metsähallitus. Haku metsäpeurapaimenen pestiin käynnistyi tänään ja hakuaikaa on tasan viikko.

Metsäpeurapaimenia etsitään kesä- ja elokuun väliselle ajalle. Palkkaa paimenille ei makseta.

Paimenviikkojen mallina on käytetty Metsähallituksen suosittuja lammas- ja lehmipaimenviikkoja, mutta pieniä eroavaisuuksiakin toki löytyy, sillä metsäpeurapaimenet eivät esimerkiksi pääse rapsuttelemaan hoidokkejaan.

Paimenten tehtäviin kuuluvat metsäpeurojen ruokinta sekä totutustarhan aitarakenteiden kunnon tarkistus. Paimenet voivat halutessaan osallistua myös muihin totutustarhan ajankohtaisiin töihin, kuten lehtikerppujen tekoon.

Aiempaa kokemusta eläintenhoidosta ei tarvita, sillä Metsähallituksen työntekijät perehdyttävät metsäpeurapaimenen tehtävään sekä neuvovat tarvittaessa.

Päivittäisiin rutiineihin kuluu tunnista kahteen, joten aikaa jää runsaasti kansallispuistossa retkeilyyn ja mökkitunnelmasta nauttimiseen.

Metsäpeurapaimenet valitaan arpomalla ilmoittautuneiden joukosta. Ilmoittautua voi sähköisellä lomakkeella. Arvonnan tuloksista ilmoitetaan osallistujille seuraavan viikon aikana.

Paimenviikkojen tarkoitus on tarjota kiinnostuneille mahdollisuus tutustua metsäpeuraan ja osallistua konkreettisesti sen suojelutyöhön.

Seitsemisen kansallispuiston vieressä sijaitseva metsäpeurojen totutustarha on osa syksyllä 2016 käynnistynyttä metsäpeuran suojelu- ja kannanhoitohanketta MetsäpeuraLIFE.

Ensimmäiset vasat syntyivät totutustarhassa viime keväänä. Tulevina vuosina eläimiä vapautetaan Seitsemisen kansallispuistoon. Tavoitteena on palauttaa metsäpeura sen entisille asuinalueille läntiseen Suomeen.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kainuussa talvehtii 720 metsäpeuraa – Kainuun metsäpeurat lasketaan vuosittain, Suomenselän joka toinen vuosi

Metsäpeurojen totutustarhat Seitsemisessä ja Lauhanvuoren kansallispuistossa saivat viime viikolla uusia asukkaita – katso video peurojen pyynnistä

Sudet vaeltavat Kainuusta länteen