Erä

Video: Rikkooko Markku Ahonen 66 kaadon ennätyksen? – "Nyt lähdetään sitä konjakkikettua yrittämään"

Orimattilalainen Markku Ahonen tietää, miten kettu saadaan hengiltä.
Panu Hiidenmies
Markku Ahonen on ollut mukana perustamassa Luonnonturkisyhdistystä, joka on tehnyt työtä villiturkisten menekin hyväksi.

Orimattilassa on pitkät pienpetopyyntiperinteet. Eikä pelkästään perinteet. Joka vuosi syntyy myös tulosta. Erityisesti kasvanut supikoirakanta on lisännyt pyyntivolyymia. Mikään ei vaan tunnu riittävän. Mitä enemmän pyydetään, sitä enemmän tuntuu pyydettäviä vilistävän.

Joku viisas onkin väittänyt, että todellisuudessa supikoirien metsästys parantaa kantaa. Kun lajia sopivasti verotetaan, pysyy kanta elinvoimaisena.

Aina on kuitenkin opetettu, että supikoira on paha pesärosvo ja levittää tauteja – poistetaan aina tavattaessa.

Orimattilassa supikoirat napataan loukuttamalla, luolakoirapyynnillä ja haaskametsästyksellä. Kettuja pyydetään näiden lisäksi jalkanarulla sekä ajavalla koiralla. Houkuttelupyynti on vielä vieraampaa, mutta sitäkin on jo kokeiltu. Pintapyynnilläkin on kannattajansa.

Pyyntitaidon lisäksi Markku Ahonen on kehittänyt myyntitaitoja. Hän oli perustamassa Luonnoturkisyhdistys ry:tä, joka välittää tarvitseville villiturkiksia ja tietoa niistä.

"Meillä on joukko asiakkaita jotka kelpuuttavat vain villiturkiksen ja se on hyvä juttu", Ahonen toteaa.

Orimattilan ketuilla ja supeilla on ottaja. Markku Ahonen suuntaa ilta toisensa jälkeen kyttäyskoppiin. Kaliiperi on vuosien saatossa vaihtunut pienempään. 17HMR suistaa pedon toisensa jälkeen hangelle haaskan viereen. Saldo on mittava. Kevään viimeinen kettu on numero 1 400. Yhden kauden ennätys on 66. Uusia tulee kuin liukuhihnalta.

Toimitus ja kuvaus: Panu Hiidenmies

Editointi: Jan Nyholm

Lue lisää