Erä

Älä tarjoa karhuille ruoka-apua, vaan pidä jätehuollosta huoli karhualueilla

Riistakeskus muistuttaa, että karhua ei tule missään olosuhteissa totuttaa ihmisen hajuun tai kesyttää.
Jarkko Sirkiä
Karhualueilla on syytä muistaa huolellinen jätehuolto, pelkästään houkuttelevat hajut vetävät karhuja puoleensa.

Karhuista tehdään paljon havaintoja keväällä ja alkukesällä, jolloin luonnossa on niukasti ravintoa tarjolla ja otsot liikkuvat jopa valoisan aikaan, tiedottaa Suomen riistakeskus.

Karhuille ei saa kuitenkaan tarjota ruoka-apua, etteivät ne totu liikaa ihmiseen.

Karhualueilla on syytä muistaa huolellinen jätehuolto, niin mökkien kuin muidenkin rakennusten ympäristössä, sillä jo houkuttelevat hajut vetävät karhuja puoleensa.

Karhuhavaintoja tehdään usein autosta tai rakennusten suojasta. Autossa olevaa ihmistä karhu ei osaa välttämättä pelätä ja voi käyttäytyä tilanteessa välinpitämättömästi. Käyttäytyminen yleensä muuttuu, kun auton sammuttaa.

Karhun saadessa ihmisestä näkö- tai kuulohavainnon sen tulisi väistää. Jos näin ei tapahdu, on syytä poistua paikalta.

Karhujen havainnointi on arkipäiväistynyt, kun liiketunnistimella toimivat riistakamerat ovat yleistyneet. Karhu löytää helposti metsään viedyt houkutussyötit ja kuvauttaa itsensä.

Karhu on oppivainen eläin ja yhdistää nopeasti helpon ravinnon ihmisen hajuun, jolloin sen ihmisarkuus vähenee. Karhua ei tule missään olosuhteissa totuttaa ihmisen hajuun tai kesyttää. On muistettava, että haaskanpito on luvanvaraista ja säädeltyä myös syöttien osalta.  

Karhukantaa arvioidaan lähinnä tehtyjen pentuehavaintojen perusteella. Siksi on tärkeää, että kaikki pentueita koskevat havainnot ilmoitetaan petoyhdyshenkilöille.

Luonnonvarakeskuksen viimeisimmän kanta-arvion mukaan Suomessa elää 2 020–2 130 vuotta vanhempaa karhua

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Katso videot: Miten käy supiloukulle karhun käsittelyssä? Entä miten saadaan uitettua tuhat nippua tukkia Konnuksen kanavan läpi?

Karhunmetsästyskausi alkaa ensi viikon tiistaina

Yllättävä päätös koulupäivälle – karhu seurasi pyöräileviä poikia Mikkelissä