Erä

Metsästäjäliitolta kannanotto EU-komissiolle ja Suomen maa- ja metsätalousministeriölle – Suomen susitilanteeseen löydettävä ratkaisuja

Susikannan liiallinen kasvu halutaan estää.
Petteri Kivimäki
Metsästäjäinliiton tavoitteena on säilyttää kaikkien suurpetojen kannanhoidollinen metsästysmahdollisuus EU:n lainsäädännössä.

Metsästäjäliitto on jättänyt Suomen susitilannetta koskevan kannanoton EU-komissiolle ja Suomen maa- ja metsätalousministeriölle. Kannanotossa järjestö perää parempaa kansallista mahdollisuutta puuttua tihentymäalueiden susikantaan.

Suomen Metsästäjäliiton toiminnanjohtaja Heli Siitari on toimittanut Suomen susitilannetta koskevan kannanoton EU-komission ympäristöasioiden pääosaston luonnonsuojeluyksikön päällikkö Nicola Notarolle sekä Suomen maa- ja metsätalousministeriölle.

Suomen susikanta on ollut noususuuntainen ja se on saavuttanut uusia elinalueita Suomessa.

Salametsästys on ollut paljon tapetilla. Kannanotollaan järjestö haluaa korostaa, ettei se hyväksy susien laitonta tappamista.

"Toimiva ja uskottava kannanhoito on paras ehkäisykeino laittomuuksiin. Poikkeustilanteisiin poliisilla on olemassa hyvin toimiva SRVA-malli, se tulisi ottaa käyttöön koko maassa", Siitari jatkaa.

Metsästäjäliiton läntisen Suomen piireissä tilanne on akuutti. Susi levittäytyy yhä uusille alueille ja paine toimivien ratkaisujen löytymiseen on kova.

Metsästäjäliitto tekee aktiivista vaikuttamistyötä sekä kansallisesti että kansainvälisesti. EU-tasolla järjestön tavoitteena on säilyttää kaikkien suurpetojen kannanhoidollinen metsästysmahdollisuus EU:n lainsäädännössä.

"Olemme onnistuneet viemään asian myös seitsemän miljoonaisen Euroopan metsästäjäjärjestö FACE:n työlistan kärkeen. Karhu ja ilves ovat hyviä esimerkkejä lajeista, joiden kannanhoidollinen metsästys, luontodirektiivin mukaisesti, on mahdollistanut kantojen kasvun. Samalla näiden suurpetojen hyväksyttävyys paikallisten asukkaiden keskuudessa on parantunut ja laittomuudet erittäin vähäisiä", kertoo Metsästäjäliiton puheenjohtaja Tuomas Hallenberg.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Järkeä EU:n petopolitiikkaan

Metsästäjäliitto: "On ensiarvoista, että kaikkien suurpetojen kannanhoidollinen metsästysmahdollisuus säilytetään EU:n lainsäädännössä"

EU-tuomioistuimen julkisasiamies otti kantaa sudenpyyntiin – kansallinen direktiivitulkinta ei saanut moitteita