Erä

Näin sorsanpojat hyppäsivät pesästä – tuubipesä suojeli hyvin poikuetta

Metsästäjäliitto lähetti livekuvaa lintukosteikosta. Videota takaisin päin klikkaamalla voit löytää kohdan, jossa pesä tyhjentyy.
Ere Grenfors
Sorsien keinopesien käyttö on lisääntynyt Suomessa tämän vuosikymmenen aikana merkittävästi. Videolta takaisin päin klikkailemalla voit löytää kohdan, jossa pesä tyhjentyy.

Metsästäjäliitto on asettanut yhteistyössä A-Aidat Oy:n kanssa livekameran kuvaamaan hautovaa heinäsorsanaarasta. Naaras hautoo Metsästäjäliiton luonnon- ja riistanhoidonpäällikön Ere Grenforsin asettamassa putkimallisessa keinopesässä kantahämäläisellä lintukosteikolla.

Sorsanpoikaset kuoriutuivat maanantaina 20.5. aamun tunteina, ja 10 untuvikkoa lähti pesästä reippain loikin vähän ennen puolta päivää. Pesä on nyt hiljentynyt.

Sorsaemon haudontaurakka kestää noin 26 vuorokautta, ja kameran asentamisen aikaan haudonta on loppusuoralla. Kuoriutumisen odotetaan tapahtuvan aivan näillä hetkillä. Yleensä kuoriutuminen tapahtuu varhaisen aamun tunteina tai aamupäivän aikana.

Emo käy ruokailemassa joka ilta noin kello 20–22 välisenä aikana. Ennen lähtöään se tarkastaa kaikki munat ja peittelee ne untuvilla turvatakseen lämmön säilymisen.

Palattuaan takaisin emo siirtää untuvat pesän reunoille, kääntelee munia ja vaihtaa niiden järjestystä, jotta hautomisolosuhteet olisivat kaikilla tasaiset.

Kuoriuduttuaan poikaset kuivattelevat muutaman tunnin, ja pesässä alkaa näkyä enenevässä määrin liikettä ja pienten päiden pilkistelyä. Kun lähdön hetki koittaa, emo lennähtää ulos pesästä ja alkaa uida edestakaisin pesän ympärillä.

Livekameran kuvaama sorsa hautoo heinillä täytetyssä, tuubimallisessa keinopesässä, jollaisia metsästäjät asettavat kosteikoille sorsien pesimämenestyksen parantamiseksi. Sorsien keinopesien käyttö on lisääntynyt Suomessa tämän vuosikymmenen aikana merkittävästi.

"Putkipesä rakennetaan heinällä vuoratusta, metrisestä kanaverkkoputkesta. Veden yläpuolelle asennetut pesäputket suojaavat pesueita maapedoilta ja antavat suojan muun muassa suurten lokkilintujen, varisten ja harakoiden ryöstelyltä", Metsästäjäliiton aluekouluttaja Veli-Matti Pekkarinen kertoo.

"Maapesien onnistumisprosentti jää usein alle kymmeneen, mutta pesäputkissa pesinnät onnistuvat yli 80 prosentin todennäköisyydellä."

Lue lisää Suomen metsästäjäliiton Jahti-lehdestä: Seuraa hautovaa sorsaa suorassa lähetyksessä

Muokattu 20.5.2018 klo 14.40 lisäämällä tieto poikasten kuoriutumisesta ja lähdöstä pesästä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

"Metsästys mainittiin hallitusohjelmassa moneen kertaan – se on hyvä lähtökohta metsästyksen edistämiselle"

Metsästyskausi on alkanut – odotukset korkealla saaliin suhteen, mutta riski aseiden kanssa sattuviin vahinkoihin kasvaa

Jahtikuksa: Näin onnistuu vesilintujahti merellä – hanhet osoittivat oveluutensa