Erä

HS: Suomi jarruttaa EU:n suunnittelemaa lyijyhaulikiellon laajentamista

Suomessa on kritisoitu EU:n suunnitelmissa esitettyä kosteikon määritelmää.
Lari Lievonen
Metsästäjäliitto on pitänyt kiellon laajentamista turvemaille ylimitoitettuna. Liitto on todennut, ettei lyijy aiheuta ongelmia kosteikkojen ulkopuolella.

Suomi jarruttaa EU:n suunnitelmia kieltää lyijyhaulien käyttö kosteikolla metsästettäessä. Asiasta kertoo Helsingin Sanomat.

Lyijyhaulien kieltämisen taustalla on pyrkimys estää myrkyllisen lyijyn kertyminen ympäristöön, lintuihin ja ihmiseen.

HS:n tietojen mukaan EU-komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen (kok.) jarruttaa esitystä. Esitys on lehden mukaan etenemässä päätöksentekoon lähiaikoina.

Kataisen kabinetista kommentoidaan Helsingin Sanomille, että asiaan pitää löytää ympäristön kannalta kestävä ratkaisu, joka kohtelee metsästäjiä eri puolilla Eurooppaa tasapuolisesti ja on helposti kansalaisten ymmärrettävissä sekä viranomaisten seurattavissa.

Meillä Suomessa on kritisoitu EU:n suunnitelmissa esitettyä kosteikon määritelmää. Sen mukaan kielto koskisi kosteikkoja suojelevan Ramsar-sopimuksen alueita, joihin sisältyvät myös suot ja turvemaat. Kielto tarkoittaisikin käytännössä lyijyhaulien täyskieltoa Suomessa.

Metsästäjäliitto on pitänyt kiellon laajentamista turvemaille ylimitoitettuna. Liitto on todennut, ettei lyijy aiheuta ongelmia kosteikkojen ulkopuolella.

Vesilintujen metsästyksessä lyijyhaulit kiellettiin Suomessa jo vuonna 1996.

Helsingin Sanomat: EU ajaa asetusta, joka suojelisi luontoa ja nostaisi metsästyksen hintaa – Suomi jarruttaa muutosta

Lue lisää:

Metsästäjäliitto: Lyijyhaulikiellon laajentaminen turvemaille on ylimitoitettua

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Katainen valittiin täpärästi Sitran yliasiamieheksi – äänestystulos 5–4

Lyijyn metsästyskäyttö saattaa loppua EU:n päätöksellä jopa kokonaan

EU:n kaavailemat kestävyyskriteerit rahoitukselle haastavat metsäalaa – "Väärin tehtynä voi olla kohtalokkaita seurauksia"