Erä

Supikoiran, minkin ja piisamin metsästykseen uudistuksia – tästä päivästä alkaen sallittua ilman metsästyskorttia, ympäri vuoden

Myös sallitut pyyntimenetelmät muuttuvat.
Myös sallitut pyyntimenetelmät muuttuvat, niin että nyt kyseisiä lajeja saa metsästää muun muassa yöammuntaan tarkoitetuilla tähtäyslaitteilla sekä keinotekoisilla valonlähteillä ja ääntä synnyttävillä laitteilla. LEHTIKUVA / JAAKKO AVIKAINEN

Supikoiraa, minkkiä, piisamia, rämemajavaa ja pesukarhua saa pyydystää ympäri vuoden kesäkuusta alkaen. Nämä eläimet on nyt määritelty haitallisiksi vieraseläimiksi eli ne eivät ole enää riistaeläimiä. Lajien pyyntiin ei vaadita enää jatkossa metsästyskorttia.

Myös sallitut pyyntimenetelmät muuttuvat, niin että nyt kyseisiä lajeja saa metsästää muun muassa yöammuntaan tarkoitetuilla tähtäyslaitteilla sekä keinotekoisilla valonlähteillä ja ääntä synnyttävillä laitteilla. Myrkyn tai sähkön käyttö on edelleen kielletty.

Valtioneuvosto antoi asiasta asetuksen 23. toukokuuta. Lisäksi valtioneuvosto teki muutoksia metsästyasetuksiin. Villisian metsästykseen saa jatkossa käyttää myös elävänä pyytävää loukkua tai muuta vastaavaa pyyntivälinettä. Metsästysasetukseen tehdyt muutokset tähtäävät muun muassa villisikakannan rajoittamiseen ja afrikkalaisen sikaruton (ASF) leviämisen estämiseen.

Hirvieläintä ajavan koiran säkäkorkeusrajoitusta on korotettu metsästysasetuksessa nykyisestä 28 senttimetristä 39 senttimetriin. Muutoksella tuetaan erityisesti valkohäntäpeuran kannanhallintaa.

Naakka puolestaan on lisätty metsästysasetuksessa lajeihin, joiden tappamiseen voi rakennuksen sisällä käyttää ilma-asetta. Muutos oli tarpeellinen, koska naakat hakeutuvat usein sisälle rakennuksiin. Naakan status muuttui viime vuonna rauhoitetusta linnusta rauhoittamattomaksi linnuksi.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Pantasupikoiran pyydystämisellä voi tienata 50 euron lahjakortin – supikoirahanke on onnistunut estämään lajin leviämisen Ruotsiin ja Norjaan lähes tyystin

Naakkoja pitää vähentää

EU:ssa valmisteilla lyijyn totaalikielto ammuksissa ja kalastusvälineissä – "Osasta metsästysaseita voi tulla käyttökelvottomia"