Kuva: Kuusi joutsenta kohtasi loppunsa ennenaikaisesti Eräjärvellä – ilves ui pesäsaarekkeeseen ja pisteli munat poskeensa - Erä - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Erä

Kuva: Kuusi joutsenta kohtasi loppunsa ennenaikaisesti Eräjärvellä – ilves ui pesäsaarekkeeseen ja pisteli munat poskeensa

Joutsentenpoikasten elämä päättyi vain hieman ennen niiden kuoriutumista.
Lauri Husu
Ilveksen saalistusretken päätös tallentui ruokolahtelaisen Lauri Husun riistakameraan kesäkuun ensimmäisenä päivänä puoli yhden jälkeen iltapäivällä.

Kesäkuu sai Ruokolahden Eräjärven kylällä murheellisen alun, kun ilves tuhosi kuusi joutsenen munaa sen jälkeen, kun se oli uinut joutsenten pesäsaarekkeeseen.

Ilveksen saalistusretken päätös tallentui ruokolahtelaisen Lauri Husun riistakameraan kesäkuun ensimmäisenä päivänä puoli yhden jälkeen iltapäivällä. Husu kertoo Maaseudun Tulevaisuudelle, että aluksi hän kuvitteli pesän läheisyydessä käytyään joutsenten kuoriutuneen ja lähteneen pesästä jo omille teilleen.

"Munan kuoria oli niin sanotusti ympäriinsä. Ihmettelin kyllä, että miten se (kuoriutuminen) voi tapahtua niin samaan aikaan. Eihän se munintakaan ole tapahtunut niin yhtä aikaa, että kaikki voisi valmistua kerralla", hän kertaa hetkeä, jolloin kävi murhenäytelmän tapahtumapaikalla.

Pesän läheisyydessä Husu pälyili ympäri järveä, josko joutsenpoikuetta näkyisi. Poikuetta ei kuitenkaan näkynyt. Karu totuus paljastui, kun Husu latasi riistakameran kuvat tietokoneelleen.

Husu ehti seurata Eräjärven joutsenia pidemmän aikaa. Hän kiinnostui linnuista sen jälkeen, kun joutsenia alkoi olla suunnilleen samoilla elinalueilla useamman kerran peräkkäin. Lintujen pesintää hän seurasi runsaan kuukauden verran. Lauri Husun mukaan joutsenet kohtasivat loppunsa vain hieman ennen niiden kuoriutumista, sillä joutsen hautoo muniaan noin 40 vuorokautta.

"Se ei minun mielestäni ollut ihan täysi, mutta se oli hyvin likellä siihen nähden, mitä minulla ne havainnot rupesi olemaan", hän sanoo.

Joutsenet olisivat selvitäkseen tarvinneet siis lisäaikaa vain muutaman päivän.

Ilveksiä on Eräjärven läheisyydessä havaittu petoyhdyshenkilönä toimivan Husun mukaan useasti.

Lue lisää

ES: Nautakasvattamo palaa Ruokolahdella - kaikki lähes 100 sonnia pelastettiin

UPM lupaa koulutusta hakkuusekaannusten välttämiseksi: "Tieto ei ole tavoittanut kaikkia asianosaisia"

Maatilojen neuvontapalvelu valmistaa tilatarkastuksiin

Opetusministeriö ei suostu purkamaan kallista lupabyrokratiaa