Erä

Jahtikuksa: Näin rakentuu Suomen suurin ampumaurheilukeskus: "Yksi maailman suurimpia, sadan hehtaarin alueella kaikille lajeille toimipisteet"

"Vaikutus alueelle on merkittävä", Timo Haataja kertoo.
Tanja Heikkonen
Ruutikangas Oy:n toimitusjohtaja Timo Haataja kiittelee yhteistyötä Lumijoen ja Limingan kuntien kanssa. Kunnat ovat olleet merkittävässä roolissa mahdollistamassa ampumaurheilukeskuksen vaiheita. 

Ruutikankaan ampumaurheilukeskus tuottaa tulevaisuudessa hyvää Oulun alueella muillekin kuin ampumaharrastajille. Omassa mittakaavassaan olevan ampumaurheilukeskuksen asiakkaat tarvitsevat noin 60 000 majoitusyötä vuositasolla.

Vastaavaa ampumarataa saa myös Euroopan sisällä hakea.

Kahden kunnan, Lumijoen ja Limingan, puolelle sijoittuva ampumaurheilukeskus on ollut jo kisojen suhteen alustavien tiedustelujen kohteena. Valmistuessaan Ruutikankaan ampumaurheilukeskuksella on valmiudet järjestää jopa MM-kisat. Tänä kesänä Ruutikankaalla ammutaan muun muassa Compakin SM-kisat heinäkuun lopulla.

Ruutikangas Oy:n toimitusjohtaja Timo Haataja kertoo, että idea ampumarataan lähti ratojen vähenemisen myötä. Jokunen vuosi sitten Suomen ampumaratojen määrä puolittui, kun kaikki tarvitsivat ympäristöluvan.

Oulun seudulla lakkautettiin vuonna 2013 useita ampumaratoja, muun muassa Hailuoto, Liminka, Lumijoki, Oulunsalo ja Kempele – sittemmin osa on saanut ympäristöluvan ja avannut porttinsa uudestaan.

“Päätettiin, ettei lähdetä tekemään ihan pientä ampumarataa taas, kun ne olivat vaikeuksissa”, Timo Haataja kertoo.

Ruutikangasta suunniteltiin huolella, ympäristöluvan saamiseen tehtiin taustatyötä neljä vuotta ja kaikki mahdolliset sidosryhmät otettiin mukaan.

“Juhannusviikolla 2015 laitoimme ympäristölupa-hakemuksen sisään, saman vuoden joulukuussa se oli lainvoimainen”, Haataja kuvailee.

Suomen suurin ampumarata-hanke valmistuu viiden vuoden sisään

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Video: Tubettajat halusivat vakuuttaa katsojansa hauenkalastuksen hyvyydestä — "Haluttiin saada nuoret mukaan"

Jahtikuksa: Näin onnistuu vesilintujahti merellä – hanhet osoittivat oveluutensa

Video: Sepelkyyhkymetsällä Kemiössä päivä alkaa kuvan asettelulla – jahtikausi pyörähtää käyntiin 10. elokuuta