Erä

Luke: Mustikkasadosta tulossa enintään keskinkertainen, puolukkasadosta keskimääräistä runsaampi

Mustikan pääkukinta alkoi toukokuun puolessa välissä eteläisessä Suomessa ja kesäkuun alussa pohjoisessa Suomessa.
Kari Salonen
Luonnonvarakeskuksen mukaan mustikkasadosta on tänä vuonna tulossa korkeintaan keskinkertainen.

Luonnonvarakeskus (Luke) kertoo, että kukinnan perusteella mustikkasadosta on tulossa korkeintaan keskinkertainen. Puolukkasadosta sen sijaan odotetaan keskimääräistä runsaampaa.

Mustikan pääkukinta alkoi toukokuun puolessa välissä eteläisessä Suomessa ja kesäkuun alussa pohjoisessa Suomessa. Lapin alueella mustikka kukkii edelleen monin paikoin. Mustikan kukkien määrä on ollut useimmissa havaintometsissä keskimääräistä alhaisempi.

"Myös raakileita on jo päästy laskemaan koeruuduilta. Tähänastisten raakilehavaintojen perusteella mustikan kukat ovat pölyttyneet heikosti. Kukista on päätynyt raakileiksi pääsääntöisesti vain alle puolet", Luken erikoistutkija Rainer Peltola sanoo tiedotteessa.

Puolukan pääkukinta alkoi eteläisessä Suomessa kesäkuun alkupuoliskolla, Keski-Suomessa viikkoa myöhemmin. Pohjoisimmilla alueilla pääkukinta ei ole vielä alkanut.

Kesäkuun puoleen väliin mennessä lasketuilla koeruuduilla puolukan kukkia on ollut keskinkertaisesti tai jopa runsaasti. Sääolosuhteet ovat olleet pölytyksen kannalta hyvät. Otolliset säät näyttävät jatkuvan myös niillä alueilla, joilla kukinta ei ole vielä alkanut.

Suomuurain on kukkinut keskinkertaisesti tai jopa runsaasti suurimmassa osassa laskettuja koeruutuja. Luke huomauttaa, että Suomenselän ja eteläisen Lapin alueella viikon 24 alussa paikoin esiintyneet yöpakkaset ovat saattaneet vaurioittaa kukkia ainakin avoimilla ja alavilla kasvupaikoilla.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Naudanlihantuotannon päästöjä voitaisiin kaventaa neljänneksellä – vaikutusta esimerkiksi teurastuksen ajankohdalla ja nurmentuotannon tehokkuudella

Mummolan mustikkapiirakka

Luken tuore arvio: Ilvespentueita yhtä paljon kuin vuosi sitten