Erä

Ajan- ja suunnantaju saattavat hämärtyä metsäretkellä – näin teet retkestäsi onnistuneen

Hyvä suunnittelu, oikea varustautuminen ja rauhallisuus ovat suvisessa luonnossa liikkujan paras turva.
Sari Gustafsson
Kun liikut merkittyjen reittien ulkopuolella, tarvitset kunnollisen kartan sekä kompassin.

Metsäretkellä ajan- ja suunnantaju saattavat kadota ja ihminen huomaakin pian olevansa eksyksissä.

Suomen Punainen Risti muistuttaa tiedotteessaan, että hyvä suunnittelu, oikea varustautuminen ja rauhallisuus ovat suvisessa luonnossa liikkujan paras turva.

Ennen metsäretkelle lähtemistä sen reitti kannattaa suunnitella niin, että huomioi omat kyvyt ja kunnon. Tärkeää on myös selvittää vaaran kohteet, olla ottamatta turhia riskejä. Muista myös kertoa jollekin, minne olet menossa ja milloin aiot palata.

Jos tulet reittisi suhteen toisiin aatoksiin, älä kuitenkaan muuta sitä kertomatta ratkaisustasi.

Mikäli aiot tehdä pitkään kestävän retken tai puhelimesi akku tyhjenee yleensä nopeasti, kännykkä kannattaa pitää retken aikana päällä vain tarvittaessa virran säästämiseksi. Muista myös ladata akku täyteen ennen lähtöä, ja ota tarvittaessa mukaan varavirtalähde.

Kun liikut merkittyjen reittien ulkopuolella, tarvitset kunnollisen kartan sekä kompassin. Tulentekoa varten mukana on hyvä olla myös puukko, tulitikut tai muu sytytysväline sekä sytykkeitä.

Hätäpuhelun soittamisen varalta puhelimeen on suositeltavaa ladata ennakkoon 112 Suomi -mobiilisovellus, joka välittää hätäpuhelun aikana automaattisesti sijaintitietosi hätäkeskukseen.

Myös vaatetus on syytä valita reitin ja säätilan mukaan. Huomioi asun tuulen- ja sateenpitävyys sekä havaittavuus eli suosi näkyviä värejä. Pakkaa mukaan lisäksi ensiapuvälineet sekä ruokaa ja juomaa hieman enemmän, kuin reitin pituus edellyttää.

Jos retkesi aikana huomaat olevasi eksyksissä, yritä pysyä rauhallisena. Älä myöskään lähde harhailemaan, vaan tutkaile maastoa ja yritä paikantaa itsesi maamerkkien avulla.

Mikäli et onnistu paikantamaan itseäsi tai olet loukkaantunut, soita hätänumeroon 112. Jätä matkapuhelimen virta päälle soiton jälkeen, sillä sinua voidaan yrittää paikantaa, ohjeistaa tai hakea pois.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Muistatko Sopu-teltan? Retkeilijöiden suosiman oranssin klassikon saattoi pystyttää vaikka kalliolle

Kaikki retkeilijät eivät tiedä, miten luonnossa pitäisi toimia – tässä vinkit luonnosta nauttimiseen ja sitä kunnioittavaan retkeilyyn

Muutos retkeilyalueesta kansallispuistoksi vaikutti selvästi: Hossan kävijämäärä tuplaantui