LUE NÄKÖISLEHTI: Postin lakon vuoksi kaikki MT:n artikkelit ja näköislehti luettavissa vapaasti
Erä

MMM esittää: Metsähanhien sallittua metsästysaluetta Itä-Suomessa laajennetaan

Metsähanhen ja merihanhen metsästysrajoituksia koskevat asetusluonnokset lähtivät lausunnoille.
Pentti Vänskä
Sisämaata koskevaa merihanhen metsästyskieltoa esitetään jatkettavaksi kolmella vuodella. Merihanhen metsästys on ollut kiellettyä sisämaassa metsästysvuodesta 2013 alkaen.

Metsähanhen ja merihanhen metsästysrajoituksia koskevat asetusluonnokset lähtivät lausunnoille, tiedottaa maa- ja metsätalousministeriö (MMM).

Metsähanhea saisi esityksen mukaan metsästää alkavalla metsästyskaudella edelleen vain loka- ja marraskuussa tundrametsähanhien muuttoalueella. Sallittu metsästysalue olisi kuitenkin Itä-Suomessa aiempaa laajempi.

Metsähanhea koskevaa metsästysrajoitusta esitetään nyt jatkettavaksi vielä vuodella, jotta pesimäkanta elpyisi ja jotta Luonnonvarakeskus ehtisi vakiinnuttaa metsästyksen kestävyyden varmistamiseen tarvittavan pesimäalueiden kartoituksen ja pesimäkannan seurannan.

Sallittu metsästysaika olisi vuosien 2017–2018 tapaan 1.10.–30.11. välinen aika, mutta sallittua metsästysaluetta laajennettaisiin tänä vuonna koskemaan koko Etelä-Karjalan maakuntaa sekä useita Etelä-Savon ja Pohjois-Karjalan maakuntien kuntia.

Metsähanhen metsästyksen sallimista esitettynä metsästysaikana ja esitetyillä alueilla perustellaan asetusmuistiossa sillä, että kannaltaan heikommat taigametsähanhet muuttavat nykytiedon perusteella pääosin linjan Joensuu–Uusikaupunki pohjoispuolitse Ruotsiin ja ovat pääosin jo muuttaneet lokakuun alkuun mennessä.

Suurin osa Etelä-Suomessa loka–marraskuussa esiintyvistä metsähanhista on Venäjällä pesiviä, kannaltaan runsaita ja vakaita tundrametsähanhia, joita levähtää säännöllisesti ja suurina määrinä maan kaakkoisosien pelloilla.

Sisämaata koskevaa merihanhen metsästyskieltoa esitetään jatkettavaksi myös metsästysvuosina 2019–2021.

Tavoitteena on edelleen rajoittaa sisämaassa pesivään ja sinne levittäytyvään merihanhikantaan kohdistuvaa metsästyspainetta. Kannan halutaan vahvistuvan niin, että lajista tulisi arvokas riistavara myös sisämaahan.

Merihanhi on hitaasti levittäytyvä laji ja sen vuoksi kannan kasvua sisämaassa voidaan turvata vain riittävän pitkällä rauhoituksella.

Asetusluonnoksia on mahdollista kommentoida 2.8. asti.

Metsähanhea voisi asetusluonnoksen mukaan metsästää 1.10.–30.11. välisenä aikana:

Etelä-Karjalan maakunnassa

Etelä-Savon maakuntaan kuuluvissa Enonkosken, Puumalan, Savonlinnan ja Sulkavan kunnissa

Kymenlaakson maakunnassa

Pohjois-Karjalan maakuntaan kuuluvissa Kiteen, Liperin, Rääkkylän ja Tohmajärven kunnissa

Päijät-Hämeen maakuntaan kuuluvassa Orimattilan kunnassa

Uudenmaan maakuntaan kuuluvissa Askolan, Lapinjärven, Loviisan, Myrskylän, Porvoon ja Pukkilan kunnissa

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Metsähanhien metsästyskausi alkoi tänään – Suomen riistakeskus kannustaa metsästäjiä lähettämään hanhien päitä tutkimusnäytteiksi

Naapurikateuden voi nyt unohtaa

Metsähanhen metsästys alkaa lokakuun alussa – sallittu metsästysalue laajeni aiemmasta