LUE NÄKÖISLEHTI: Postin lakon vuoksi kaikki MT:n artikkelit ja näköislehti luettavissa vapaasti
Erä

IS: Hovioikeus ratkaisi riidan kaadetun hirven sarvista – hirviseura joutuu maksamaan 27 000 euron oikeudenkäyntikulut

Hirviporukka ei päässyt sopuun kolme vuotta sitten ammutun hirven kaatajasta. Hovioikeus tuomitsi lopulta asian ensimmäisenä ampuneen eduksi.
Markku Miettinen
Hirviporukan periaatteiden mukaan hirven talja ja sarvet kuuluvat sen kaatajalle. 12-piikkisen uroshirven ampujasta ei kuitenkaan päästy sopuun ilman oikeudenkäyntiä.

Lähes kolme vuotta kestänyt epäselvyys kaadetun hirven sarvien ja taljan oikeutetusta omistajasta sai uuden käänteen torstaina, kun Itä-Suomen hovioikeus antoi ratkaisunsa. Asiasta kertoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.

Hovioikeus kumosi käräjäoikeuden aiemman ratkaisun, ja määritti hirveä kohti ensimmäisenä ampuneen metsästäjän sen kaatajaksi. Hirviporukan vakiintuneen käytännön mukaan kaataja saa pitää hirven sarvet ja taljan.

Riita sai alkunsa syksyllä 2016, kun kaksi hirvimetsällä ollutta miestä ampui samaa hirveä, kumpikin kaksi kertaa. Hirvestä löytyi kuitenkin vain kaksi osumaa. Molempien laukausten jälkeen hirvi jatkoi matkaansa, kunnes kaatui maahan 40–50 metriä toisten laukausten jälkeen.

Ensimmäisenä hirveä kohti ampunut mies tulkitsi, ettei kumpikaan jälkimmäisen ampujan luodeista ollut osunut. Muun hirviporukan mielestä oli ilmeistä, että jälkimmäisenä hirveä ampunut metsästäjä oli ampunut kuolettavan laukauksen.

Hovioikeus tuli ampumasuunnat ja osumat hirven ruhosta selvitettyään, sekä verijälkiä ja nahkaa tutkittuaan siihen lopputulokseen, että tappavat laukaukset oli ampunut kanteen nostanut ja ensimmäisenä ampunut mies.

Hävinnyt osapuoli määrättiin korvaamaan riidan kaikki oikeuskulut. Riidan hinnaksi tuli 27 000 euroa.

Maaseudun Tulevaisuus on seurannut jupakkaa jo aiemmin. Lue juttu käräjäoikeuden päätöksestä täältä: Iltalehti: Kaksi hirvimiestä osui hirveen, eivät päässeet sopuun kaatajasta – riitaa jouduttu ratkomaan oikeudessa asti

Asiantuntija arvioi MT:lle, että saalisriitojen selvittely oikeudessa on poikkeuksellista

Lue myös: Metsämiehet ovat tarkkoja etenkin lihaosuuksista

Ilta-Sanomien uutiseen pääset tästä

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Reaaliaikainen hirvien verotusennuste julkaistiin – riistahallinto on lisännyt hirvien metsästyssuunnittelun avoimuutta ja vaikuttavuutta

Hirvellä onnekas onnettomuus – avantoon pudonneelle eläimelle sahattiin väylä rantaan

Eläinonnettomuuksista, joissa kohteena on metsästyskoira, tulee aina ilmoittaa poliisille – autoilijalla ei ole oikeutta ajaa tahallisesti koiran päälle